Britanija, SAD, Nemačka, Italija  i Kanada proteruju ambasadore Sirije

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija, SAD, Nemačka, Italija i Kanada proteruju ambasadore Sirije

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Sjedinjene Američke Države i Kanada saopštile su danas da će proterati sirijske ambasadore iz svojih prestonica zbog masakra najmanje 108 ljudi, među kojima 49 dece, u centralnom sirijskom gradu Hula tokom vikenda.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg saopštio je da Britanija proteruje otpravnika poslova sirijske ambasade i još dvojicu istaknutih sirijskih diplomata iz Londona, javile su agencije.

U izveštaju nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencije DPA navodi se da je ambasador u Berlinu pozvan u ministarstvo spoljnih poslova i da mu je rečeno da ima 72 sata da napusti zemlju.

Neimenovani izvor iz nemačke vlade potvrdio je da će Nemačka proterati sirijskog ambasadora i da je "ovaj korak dogovoren u saradnji sa SAD, Francuskom, Britanijom i drugim partnerima".

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova je, takođe, saopštilo da proteruje sirijskog ambasadora i drugo osoblje ambasade Sirije u Rimu.

Kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd je saopštio da će Otava hitno proterati preostalu trojicu sirijskih diplomata - otpravnika poslova i još dvojicu zvaničnika.

"Želimo da jasno poručimo da je to (nasilje) potpuno neprihvatljivo", kazao je Berd za kanadski radio CFRA.

"SAD su danas odlučile da proteraju otpravnika poslova Ambasade Sirije u Vašingtonu "kao odgovor" na pokolj prošle nedelje u gradu Huli", saopštila je

protparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

U saopštenju se precizira da je najviši sirijski predstavnik u Vašingtonu Zuheir Džabur danas obavešten da ima 72 sata da napusti zemlju.

"Doneli smo tu odluku u koordinaciji sa zemljama-partnerima; Australijom, Kanadom, Španijom, Velikom Britanijom, Italijom, Francuskom i Nemačkom", dodala je Nulandova.

Ona je ukazala da SAD "smatraju sirijsku vladu odgovornom" za masakr, koji je "do danas najnedvosmisleniji primer da sirijska vlada flagrantno krši svoje obaveze prema Savetu bezbednosti UN".

"Ohrabrujemo sve zemlje da osude te akte režima (sirijskog predsednika Bašara) al-Asada i preduzmu slične mere", istakla je Nulandova.

Ranije danas Australija i Francuska su saopštile da proteruju sirijske ambasadore iz svojih prestonica zbog masakra u Huli.

Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da će ambasador Sirije u Parizu napustiti Francusku danas ili sutra, navodeći da je ta odluka doneta u konsultaciji s partnerima.

Povezane vesti: UN: U napadu u Siriji korišćene tenkovske i artiljerijske granate UN: U masakru u Siriji ubijeno 116 osoba, 300 ranjenih Aktivisti: Najmanje 50 mrtvih u regionu Homsa, 13 dece Sirija: Za dva dana poginulo najmanje 55 ljudi Sirijske trupe ubile bombaša-samoubicu
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zemlje Evropske unije proteruju ambasadore Sirije

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2012

29.05.2012. -..Zemlje Evropske unije proteraće sirijske ambasadore zbog počinjenog masakra u sirijskom gradu Hula, gde je ubijeno oko 108 ljudi. Francuska i Britanija već su saopštile da proteruju sirijske ambasadore iz svojih prestonica. Ovu odluku donele su i Kanada i Australija. Međunarodna zajednica...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.