Britanci se neće rukovati na OI!?

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci se neće rukovati na OI!?

Po nalogu lekara Olimpijski komitet Velike Britanije savetovao je svojim sportistima da se na Olimpijskim igrama u Londonu ne rukuju sa protivnicima.

Razlog za to je što bi rukovanje moglo da dovede do prenošenja virusa i bolesti, a odnosi se na svih 550 sportista koji će predstavljati Britaniju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Olimpijski komitet želi da britanski sportisti budu najmanje na četvrtom mestu po broju osvojenih medalja. To mesto Britanci su zauzeli i na prethodnim Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Član medicinskog osoblja britanskog tima Ijan Mekerdi kaže da bi lična higijena mogla da bude jedan od razloga da se ne ostvari taj cilj. On tvrdi da zbog toga ima razloga da se sportisti odreknu tradicionalnog rukovanja pred početak nadmetanja ili posle njega.

Mislim da to nije tako loš savet. Teško je kada treba da prođete red od dvadesetak ljudi sa kojima treba da se rukujete, a da ih pre toga nikada niste videli u životu", rekao je Mekerdi i dodao da je najveća pretnja po sportiste da ostvare dobre rezultate mogućnost da se razbole ili da se povrede.

S druge strane, na Ostrvu se mogu čuti i kritike zbog preporuka britanskih lekara. Neki komentatori ističu da je rukovanje tradicionalan pozdrav u engleskom maniru i da bi izbegavanje takvog kontakta moglo da bude protumačeno kao nepristojan gest i znak negostoljubivosti domaćina.

Preporuka lekara izgleda još čudnije ako se uzme u obzir da će britanski sportisti, zajedno sa svim drugim sportistima, biti smešteni u Olimpijskom selu, gde će se takođe pripremati i obroci za sve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.