Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci protestuju zbog stradanja civila u Šri Lakni

LONDON - Oko 100.000 ljudi okupilo se danas u centru Londona da protestuje protiv napada oružanih snaga Šri Lanke na Tamilske tigrove, u kojima stradaju i nedužni civili.

Demonstranti su zatražili da britanski premijer Gordon Braun i generalni sekretar UN Ban Ki-mun prime njihove predstavnike, javili su svetski mediji.

Poslanik u parlamentu Liberal-demokrata Sajmon Hjudžiz je prethodno izjavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će pokušati da ugovori da delegaciju demonstranata prime predstavnici Ujedinjenih nacija, kao i zvaničnog Vašingtona i Brisela, a u delegaciji bi bio i specijalni izaslanik britanske vlade za Šri Lanku Des Braun.

Zbog tog obećanja, kao i obećanja da će učestvovati u tim pregovorima, dvojica državljana Šri Lanke, na studijama u Londonu, pristala su danas da prekinu štrajk glađu, koji su započeli u utorak ujutru ispred zgrade donjeg doma.

Sivakumaraval Sivatarsan (21) i Praramesvaran Subramaniam (28) su najavili da će gladovati do smrti ukoliko Velika Britanija ne interveniše povodom rata u Šri Lanki.

Njihovo zdravstveno stanje se juče ozbiljno pogoršalo i lekari su uspeli da ih nagovore da uzmu malo tečnosti i glukoze. To je bilo privi put od utorka da unesu tečnost u organizam.

Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama, ili tamilski tigrovi, započeli su 1983. godine borbu za dobijanje države Tamila na severu i istoku Šri Lanke. Smatrali su da ih vlasti, gde većinu imaju Sinhalezi, diskriminišu. Dosada je u sukobima sa režimskim snagama, ubijeno oko 70.000 ljudi.

Prema podacima UN, više od 2.800 civila je ubijeno, a 7.000 je povređeno u poslednja dva meseca u žestokoj ofanzivi koju su vlasti organizovale protiv Tamilskih tigrova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.