Branka Katić: Nadam se da ću Božić provesti u Srbiji

Izvor: Blic, 04.Jan.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branka Katić: Nadam se da ću Božić provesti u Srbiji

Branka Katić, naša proslavljena glumica koja sa porodicom živi i radi u Londonu, proteklu godinu završila je snimajući film “Falsifikator” Gorana Markovića, u kome igra glavnu žensku ulogu i dramu za najprestižniju svetsku produkciju u tom domenu - BBC pod nazivom “Fuše u Mančesteru”, u kojoj tumači lečenu alkoholičarku.

U razgovoru za novogodišnji "Blic” govori o pomenutim ulogama, glumi, empatiji, praznicima, svojim mališanima... >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U središtu filmske priče "Falsifikator”, scenariste i reditelja Gorana Marković, jeste čovek koji iz najboljih namera, iz altruizma i bez ikakve nadoknade falsifikuje diplome. Taj lik donekle je pisan po uzoru na oca popularnog glumca Tihomira Stanića, koji i igra glavnu ulogu, a po istoimenom tekstu Marković je u Beogradskom dramskom pozorištu režirao veoma uspešnu predstavu.

Da naučimo o sebi

Vaš osvrt na 2011. i očekivanja u u 2012. godini?

- Nadam se da će 2012. biti uzbudljiva, nepredvidiva, prepuna lepih, novih mogućnosti! I nadam se da ćemo biti dobrog zdravlja i vedrog duha, hrabri i radoznali da nešto novo naučimo o sebi i svetu oko nas! Srećna Nova godina!

"Predstavu nisam gledala i dok ne završim snimanje, neću”, kaže Branka Katić na opasku o dosadašnjem scenskom životu "Falsifikatora”, a potom dodaje: ”Želim da lik sama osmislim i nađem rešenja shodno mom razumevanju teksta, teme, likova. Sigurna sam da je predstava odlična i da je Danica Ristovski izvrsno odigrala 'našu’ ulogu. Uživaću u tome pošto snimim film.

Ko je i kakva je vaša junakinja? Koja je uporišna tačka njene ličnosti? Kako je, što bi glumci rekli, branite?

- Moja Mira je prava majka i supruga sa naših prostora; brižna, zabrinuta i puna ljubavi. Dodatne karakterne crte sačuvaću za kasnije da bih imala čime da vas iznenadim..

Vaš odnos prema liku koji tumači Tihomir Stanić, a koji je, znamo, u osnovi inspirisan njegovim ocem?

- Pre svega, pun ljubavi, a kasnije prožet i nerazumevanjem i grižom savesti. Videćete...

Gde vidite najbitniju dodirnu tačku te filmske priče i realnosti u kojoj živimo?

- U njenoj nerealnosti. Film je poput divne metafore o raspadu naše zemlje. I tužan i sladak u isto vreme.

Scenario je, ako se ne varam, prožet i duhovitošću. Vaš lični odnos prema duhovitosti? Eskapizam ili način gledanja na stvari?

- Humor je spas za sve. Veliki je dar umeti da se nasmeješ i sebi i drugima, bez ruganja, naravno. Beskrajno mnogo puta mi je pomogao da prebrodim razne muke. I deca mi imaju dobar smisao za humor, pa sam zbog toga srećna, ulepšaće im život, nadam se.

Krajem godine snimali ste BBC dramu "Fuše u Mančesteru”.

- Igram bivšu alkoholičarku koja pomaže drugom alkoholičaru da prebrodi zavisnost.

Težak zadatak?

- Tek pošto sam dobila ovu ulogu krenula sam u istraživanje i alkoholizma, kao i mreže AA -anonimni alkoholičari, koja je sačinjena od alkoholičara koji više ne piju i koji suštinski razumeju bolest alkohola i žele veoma predano da pomognu ljudima u nevolji. Interesantno je da pored psihičke i telesne zavisnosti koju alkohol stvara oni alkoholizam definišu i kao bolest duše. Izlečiće se samo oni koji mogu i žele da budu iskreni prema sebi i drugima.

Sve zajedno otvara, sa jedne strane, pitanje zavisnosti (od alkohola, droge, strahova, druge osobe...) i sa druge, pitanje empatije koja je sve manje prisutna u savremenom svetu jer je potiskuje egoizam, a rezultat toga su samoća, otuđenje, praznina?

- Veliki sam zagovornik empatije, verujem da se može poraditi na njenoj odbrani i oko sebe i u sebi. Lično, volim da razumem druge i da im pomognem. Zavisnost nisam nikada iskusila, ali mogu da razumem kako skučava horizonte i čini nas bespomoćnim. Mislim da ljudi greše kada veruju da sami mogu da je prebrode. Dobro je potražiti profesionalnu pomoć i naći veru u bolje sutra.

Raditi BBC dramu je reklo bi se - glumački Olimp?

- Hvala na komplimentu, definitivno sam u dobrom društvu, glumim sa fenomenalnim engleskim glumcem koga veoma cenim a koji se zove Kristofer Ekleston.

Novogodišnji i božićni praznici su. Vaš odnos prema njima?

- Katolički Božić uvek slavimo sa engleskim delom porodice, svake godine se okupljamo i provodimo par divnih dana zajedno. Nadam se da ćemo ove godine stići i do Beograda da naš Božić provedemo sa mojom porodicom.

Šta rade dečaci, ili možda treba već da kažem momci? Jesu li pisali Deda Mrazu? Imaju li neku zanimljivu primedbu ili možda želju?

- Pisali su, naravno. Uglavnom traže kompjuterske igre. No comment.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.