Bramerc: Oluja legitimna akcija

Izvor: B92, 23.Apr.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Oluja legitimna akcija

Zagreb -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je operacija "Oluja" bila legitimna akcija, ali da to ne znači da su se mogli činiti zločini.

On je, kako prenosi zagrebački "Vjesnik", napomenuo da se radilo o akciji na hrvatskoj teritoriji koju su okupirali lokalni Srbi, potpomognuti Srbijom i JNA.

On je dodao da je "Oluja" zbog u njoj počinjenih zločina okarakterisana zločinačkim poduhvatom, što ne znači presudu hrvatskoj državi, već pojedincima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Vjesnik" navodi da je Bramerc na konferenciji "Izazovi međunarodnih kaznenih istraga", održanoj u Londonu, ponovio da je u "Oluji" reč o udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinima za koje su hrvatski generali osuđeni, ali je i naglasio da činjenica da je Oluja bila oslobodilačka operacija.

List prenosi Bramercovu ocenu da presuda hrvatskim generalima nije presuda protiv hrvatskog naroda ili države, nego protiv pojedinaca.

Haški tužilac je, za razliku od sudije Alfonsa Orija koji se time nije bavio u presudi, dao istorijski kontekst koji je prethodio operaciji hrvatske vojske i policije, početkom avgusta 1995.

Haški sud je u prvostepenom postupku dvojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu i Mladena Markača, proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Mesić: Presuda Tuđmanu

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je ocenio da je haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču zapravo presuda prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu i najužem krugu oko njega.

"Mi bismo napokon morali postati svesni činjenice da je presuda generalima zapravo presuda Franji Tuđmanu, Gojku Šušku i najužem krugu oko prvog hrvatskog predsednika", istakao je Mesić u autorskom tekstu koji je danas objavio riječki "Novi list".

Mesić je odbacio tvrdnje da je presuda generalima presuda Hrvatskoj, poslednjem ratu u toj državi i operaciji Oluja.

Prema njegovim rečima, nikakva politička ofanziva ne može pomoći pobijanju kvalifikacije iz presude generalima o udruženom zločinačkom poduhvatu, već samo kvalitetna odbrana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.