Blumberg o Vučiću, novom mandatu, rastu BDP...

Izvor: B92, 26.Apr.2016, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blumberg" o Vučiću, novom mandatu, rastu BDP...

Beograd -- Novi mandat dovoljan je Aleksandru Vučiću da obezbedi rast BDP, navodi glavni ekonomista Unikredit banke u Londonu za centralnu i istočnu Evropu za "Blumberg".

U tekstu pod naslovom "Srpski lider obećava proevropsku vladu krajem maja", "Blumberg" je izvestio o preliminarnim rezultatima izbora i novom odnosu snaga u srpskom parlamentu, kao i o zadacima koji očekuju novu vladu.

Kako navode, među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njima je i ukidanje državne pomoći neprofitabilnim preduzećima i smanjenje javne uprave.

"Blumberg" prenosi izjavu Vučića da će se nova vlada pridržavati sporazuma o aranžmanu iz predostrožnosti s MMF-om, vrednom 1,2 milijarde dolara, i da će nastaviti da oslobađa javni bilans od tereta više od 500 gubitaških državnih preduzeća, koja godišnje koštaju budžet čak jednu milijardu dolara.

"Reforme mogu da uzmu danak popularnosti vlade, ali je četvorogišnji mandat dovoljno dug da se obezbedi viša stopa privrednog rasta i ostvari oporavak prihoda pre održavanja narednih parlamentarnih izbora", smatra glavni ekonomista Unikredit banke za centralnu i istočnu Evropu Dan Buksa.

"Nastavak implementacije mera za smanjenje javnog duga i deficita tekućeg računa Srbije mogao bi da bude pozitivan za kreditni rejting zemlje", kaže analitičar američke bonitetne agencije Fič rejtings, Ričard Grivson.

Fič je u decembru, kako podseća agencija, popravio izgled za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije sa "stabilnog" na "pozitivan" za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, i potvrdio je kreditni rejting Srbije na nivou "B+".

Iz istraživačke kompanije Verisk Meplkroft ocenjuju da će novi mandat olakšati predsedniku Vlade Srbije sprovođenje bolnih mera, kao i da će planovi za privatizaciju srpskih državnih preduzeća verovatno biti praćeni ogromnim restrukturiranjem i otpuštanjem velikog broja radnika.

Prema podacima "Blumberga", prinosi na srpske hartije od vrednosti, sa rokom dospeća u 2021. godini, pali su danas na 4,537 odsto u Beogradu, dok je dinar ojačao za 0,1 odsto, na 122,69 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.