Bloomberg: Srbija možda ima najveće europske zalihe litija

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2019, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bloomberg: Srbija možda ima najveće europske zalihe litija

LONDON - U blizini mjesta Klinovac na samom jugu Srbije stručnjaci istražuju nalazište litija, metala koji je jedan od najtraženijih u industriji baterija. 

Litij se koristi u baterijama za gotovo sve elektroničke uređaje, od mobitela pa sve do e-automobila, i procjenjuje se kako će potražnja za njim nastaviti snažno rasti. Stoga bi veliko nalazište litija moglo biti vrlo značajno za Srbiju, pogotovo kad se >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u obzir uzme da bi se tamo mogle nalaziti najveće europske zalihe tog metala.

Ovaj lokalitet uključuje veće količine minerala jadarita (natrij litij bor silikat hidroksida) iz kojeg treba izvlačiti litij, ali i bor koji se može upotrijebiti u proizvodnji borosilikatnog stakla, keramike te gnojiva. Jadarit je prvi puta otkriven upravo u Srbiji 2004. godine i dobio je ime po tamošnjoj rijeci Jadar i Jadarskoj dolini gdje je pronađen.

Pretpostavlja se da sličnih nalazišta ima uz cijelu Drinu, kako u Srbiji tako i u susjednoj BiH. 2016. godine procijenjeno je da bi se moglo raditi o 136 pa sve do 200 milijuna tona jadarita koje u Srbiji tek treba izvući iz zemlje. Istodobno treba izgraditi tvorničke pogone za njegovu preradu, za što će trebati još nekoliko godina.

Trenutačno nekoliko svjetskih kompanija istražuje mogućnost eksploatacije ovih rezervi, a Bloomberg, koji je donio ovu priču, od njih nije uspio dobiti nikakve informacije o točnim lokacijama istraživanja ili količini pronađenih minerala.

Globalna proizvodnja litija u 2018. godini porasla je za 25%. BloombergNEF procjenjuje kako će do 2030. potražnja za ovim metalom porasti osam puta, pa se u Srbiji nadaju da su pronašli "zlatnu koku" kojom bi mogli postati europski i svjetski lider u proizvodnji ove tražene sirovine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.