Biserko svedočila za Ganićevu odbranu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biserko svedočila za Ganićevu odbranu

Tokom glavnog pretresa u Londonu za izručenje nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, glavno pitanje, na kojem insistira kako tužilaštvo, koje zastupa interese Srbije, tako i odbrana, danas je bilo da li bi Ganiću, ako bude izručen Srbiji, moglo da se garantuje pošteno, pravično i fer suđenje. Kao jedan od svedoka odbrane pred sudom u Londonu svedočila je i Sonja Biserko, koja je tvrdila da Ganić ne bi imao fer suđenje u Srbiji.

Zamenik javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tužioca za ratne zločine Srbije Milan Petrović, kao svedok tužilaštva, naglasio je da bi Ganić imao fer i pošteno suđenje, jer su svi procesi pred tim sudom pod vrlo striktnim nadzorom javnosti, međunarodnih stručnih organizacija i nevladinih organizacija.

On je, kako prenosi BBC, nastojao je da dokaže da je rad Suda za ratne zločine apsolutno objektivan i nezavisan, da na njegov rad nema nikakvog političkog upliva i da on, s obzirom na svoj položaj, to ne bi dozvolio. Petrović je govorio i o saradnji tog suda u Beogradu sa Haškim tribunalom.

Ganićev advokat doveo je u pitanje Petrovićevu tvrdnju da nije bilo primedbi na rad Suda za ratne zločine u Beogradu, pre svega od strane nevladinih organizacija.

Dva svedoka odbrane - Gordana Knežević, novinar radija Slobodna Evropa koja je 1992. godine bila zamenik urednika sarajevskog lista "Oslobođenje“, i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji su, kao svedoci odbrane, izjavile da moguće suđenje Ganiću u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno.

One su ocenile da bi bilo političkih uticaja i da bi se svedoci, posebno oni iz BiH, plašili da dođu zbog straha da i sami ne budu uhapšeni. Obe su, na pitanje advokata Ganićeve odbrane Edvarda Ficdžeralda da li misle da je zahtev Srbije za izručenje politički motivisan, odgovorile da taj zahtev jeste politički motivisan, jer Beograd želi da dokaže da su Bošnjaci, a ne JNA, izazvali rat u BiH.

Gordana Knežević i Sonja Biserko su pred sudom u Londonu rekle i da mediji u Srbiji Ganića već tretiraju kao ratnog zločinca.

Danas je bio pretposlednji dan glavnog pretresa, koji bi trebalo da bude okončan u sredu, preneo je BBC.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim raspisala Srbija zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.