Betmen: Kako su Liverpul, Glazgov i London pomogli u nastanku Gotam Sitija

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 21:39

Betmen: Kako su Liverpul, Glazgov i London pomogli u nastanku Gotam Sitija

Delovi ne samo ovog grada, već i Glazgova, Londona i Čikaga čine slagalicu koja predstavlja rodni grad superheroja.

Liverpul, Glazgov i London bili su među gradovima koji su glumili Gotam Siti tokom snimanja Betmena - sve veći broj britanskih lokacija dobija glavne uloge u blokbaster filmovima.

Jednog dana u oktobru 2020. godine, prolaznici u Liverpulu podigli su glave i ugledali misterioznu priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u crnom kako stoji na vrhu slavne gradske zgrade Lajver.

Helikopter je lebdeo kraj nje dok se ona očigledno spremala za skok.

Stigao je Betmen, a liverpulski dokovi su, nakratko, postali crno srce Gotam Sitija.

Zgrada Lajver nije jedino prepoznatljivo obeležje Liverpula koje glumi neku ključnu lokaciju Gotam Sitija u Betmenovom najnovijem pojavljivanju na velikom platnu, sa Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi.

Neoklasicističke stepenice i stubovi Sent Džordž Hola postali su Gradska kuća Gotama, sa još nekoliko scena snimljenih u blizini. Betmen je takođe posetio groblje Enfild.

Delovi Londona, Glazgova i Čikaga takođe su korišćeni u stvaranju novog Gotam Sitija, kao i studiji u Hertfordširu i Bedfordširu, svi dovršeni kompjuterski-generisanim vizuelnim efektima.

Prema scenskom dizajneru Džejmsu Činlundu, filmadžije su tražile lokacije koje odaju atmosferu mračne gotske grandioznosti kako bi se uklopile u istoriju Betmenovog fiktivnog rodnog grada.

"Ideja je bila da se tokom dvadesetih i tridesetih tu desio neverovatan ekonomski procvat.

"I zato smo želeli taj osnovni sloj oronule, trošne ornamentike", kaže on.

"U raznim trenucima u Gotamovoj istoriji, ideja je bila da su postojali različiti pokušaji njegovog oživljavanja i rekonstrukcije."

Dok je tražio mesta sa odgovarajuće izbledelom starom slavom, Činlund je na Guglu naišao na Sent Džordž Hol.

"Oduvao me je", kaže on.

"Počeo sam da tražim dalje po tom kraju i on je lagano počeo sve više da se otkriva, koliko je taj svet bogat i koliko je Liverpul jedan fantastičan grad po onome kako sledi našu priču.

"Imao je neverovatan period procvata, a potom je tokom godina doživeo neka teška vremena, a patina koja je ostala na zgradama i očigledno surovi vremenski uslovi legli su sve skupa savršeno."

Producent Dilan Klark kaže da je Gotam kao lik za sebe u filmu.

"Ali posao stvaranja stvarnog, autentičnog Gotama je izazov, a Liverpul nam je podario gradski trg koji ima beskrajnu gotsku arhitekturu na koju smo mogli da slažemo naše vizuelne efekte."

Zgrada Lajver je "pružila fantastičnu odskočnu dasku" za Betmenov skok, kaže Činlund.

Snimak helikoptera iz vazduha potom je u velikoj meri izmenjen da bi pretvorio liverpulske dokove u gradski pejzaž Gotama.

Maskirani osvetnik nije zapravo skočio sa ove prepoznatljive liverpulske lokacije, već sa 2,4 metra visoke platforme u studijima Livsden u Hertfordširu.

To je sve uklopljeno u delove zgrade Čikaškog trgovinskog odbora i "prljaviju, gotamizovaniju" verziju čikaškog Lasal Strita da bi se dovršila konačna sekvenca bekstva.

"Bila je to jedna prava slagalica, ali je bilo pravo zadovoljstvo koristiti sve te neverovatno fantastične komade koje nam je Velika Britanija pružila", kaže Činlund.

Gotam je, naravno, zasnovan na Njujorku, a Liverpul je glumio Veliku Jabuku već nekoliko puta, u filmovima Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik, Fantastične zveri i gde ih pronaći i Florens Foster Dženkins.

Glazgovski Nekropolis i škola umetnosti Sentral Sent Martins u Londonu bile su među drugim britanskim lokacijama za Betmena.

Gotam Siti koji je tako nastao bio je "oronula metropola koja se raspada od korupcije i beznađa", prema prikazu iz Skrin internešenela.

"Natopljen je kišom, truo i umoran", napisao je Bliding kul, dok je Holivud reporter rekao da "podseća na Njujork istovremeno nametnuvši vlastiti prljavi" gotski identitet, koji pulsira od zlokobnosti i misterije."

Glazgov je takođe nedavno iskorišćen kao Gotam Siti za novi film o Betgerl, a holivudski studiji pretvorili su Veliku Britaniju praktično u svoj drugi dom.

Blokbasteri koji su snimali u Velikoj Britaniji u poslednje dve godine su Indijana Džons 5, Akvamen 2, Marvels, Doktor Strejndž u multiverzumu ludila, Fantastične zveri 3, Svet iz doba Jure: Prevlast i Nemoguća misija 7.

To je pomoglo da trošenje na filmska snimanja u Velikoj Britaniji skoči na više od 1,5 milijardu funti 2021. godine, prema podacima Britanskog filmskog instituta (BFI), a pristojan komad od prijavljenog budžeta za snimanje Betmena u visini od 200 miliona dolara potrošen je u Velikoj Britaniji.

"Arhitektura ovde je očigledno neverovatna", kaže Dilan Klark. "Ali je tu zato i filmska ekipa. Ljudi koji rade u filmskoj industriji u Velikoj Britaniji su prva liga."

Džejms Činlund se slaže s tim.

"Činjenica je da nam je Liverpul tek tako dozvolio da radimo sve ono što smo morali da uradimo usred centra grada… Neće vam svaki grad dati takvu slobodu da se igrate i stvarate novi svet", objašnjava on.

"A uz sve to, nijedna filmska ekipa na svetu ne može da se meri s onom u Velikoj Britaniji."

Holivudski novac plaća poslove i u hotelima, keteringu i transportu, baš kao i u samoj filmskoj industriji.

To je bilo posebno korisno, budući da se Betmen snimao tokom Kovida, prema rečima Kevina Bela iz Liverpulske kancelarije za film.

"Betmen je ekskluzivno koristio pet hotela", kaže on.

"Tih pet hotela bi inače bilo prazno i većina bi bila zatvorena tokom tog perioda."

Možda će vas zanimati i ova priča

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Betmen: Kako su Liverpul, Glazgov i London pomogli u nastanku Gotam Sitija

Izvor: Radio 021, 09.Mar.2022

Delovi ne samo ovog grada, već i Glazgova, Londona i Čikaga čine slagalicu koja predstavlja rodni grad superheroja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.