Izvor: RTS, 22.Jan.2023, 10:04

Begović: Sa londonskim Impirijal koledžom sarađujemo na razvoju BIO 4 kampusa

Ove godine počinje izgradnja kampusa "BIO 4" u Srbiji, a Centar za četvrtu industrijsku revoluciju počeo je da radi pre nešto manje od godinu dana. Biomedicina, biotehnologija, bioinformatika, biodiverzitet teme su kojima se bave. Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navodi za RTS da BIO 4 kampus predstavlja želju da se na jednom mestu koncentrišu znanje, ideje i infrastruktura, a Srbija postavi na svetsku mapu kada su istraživanja i razvoj u pitanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kako bi razmenili znanje i iskustvo sa britanskim stručnjacima, naša delegacija, predvođena ministarkom nauke Jelenom Begović, otputovala je za Veliku Britaniju.

Naša delegacija imaće više od deset sastanaka sa ministrom nauke Velike Britanije, naučnicima kompanije "Astra Zeneka", naučnicima i lekarima iz Kembridža, Imperijal koledža London.
Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navodi za RTS da su u Britaniju došli da vide kako izgleda jedan uspešan naučni ekosistem.
"I da vidimo da li možemo neka njihova iskustva i njihove savete da prenesemo na projekt BIO4 kampus ali i šire na organizaciju nauke u Srbiji", navodi Begovićeva.
Juče su, kako je navela, u našoj ambasadi imali sastanak sa naučnicima kompanije "Astra Zeneka", a sastaće se i sa naučnicima i lekarima iz Kembridža i Imperijalnog koledža Londona
Projekat kampusa "BIO 4" važan za brži ekonomski razvoj  
Upitana da li je u planu neka saradnja, odgovara da je napravljen prvi korak, a to je, kako kaže, otvaranje bilateralnih projekata sa Velikom Britanijom.
"Mislim da je to prvi dobar korak da se naši naučnici iz Srbije spoje sa naučnicima iz vodećih centara u Velikoj Britaniji i da onda rade na razvoju zajedničkih projekata u nekoj bliskoj budućnosti. Takođe, sa londonskim Impirijal koledžom već sada sarađujemo na razvoju BIO 4 kampusa, a to je jedan projekat koji treba potpuno da promeni nauku u Srbiji, makar jedan deo nauke koji je vezan za biomedicinu i biotehnologiju", objašnjava Begovićeva.
Kampus "BIO 4", kako ističe ministarka nauke, predstavlja želju da se na jednom mestu koncentrišu znanje ideje i infrastruktura, a Srbija postavi na svetsku mapu kada su istraživanja i razvoj u pitanju.
"Iz mog ugla kao naučnika, ja mislim da je to budućnost, da je obezbeđena budućnost Srbiji, da se nađe na jednoj globalnoj mapi zemalja koje kroz ulaganje u nauku ustvari razvijaju svoju ekonomiju. To je ekonomija znanja u kojoj pametni, inovativni, hrabri i obrazovani ljudi kreiraju budućnost čitavog društva i to jeste ideja sa BIO 4 kampusom da na neki način malo promenimo način razmišljanja i funkcionisanja nauke u Srbiji", ističe Begovićeva.
Nauka ključna za razvoj jednog društva
Ističe da je nauka ključna za razvoj jednog društva, pogotovo u vremenu u kome se danas nalazimo.
"Nauka je odlična, ima potencijal i sada joj fali jedan dobar ekosisitem, jedno dobro okruženje da zaista napravi veliki korak napred i da pokaže zašto je nauka bitna i ključna za razvoj jednog društva, pogotovo u vremenu u kome se danas nalazimo, i verovatno u još mnogo izazovnijim vremenima koja su ispred nas", rekla je Begovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.