Bahova muzika nas najbrže uspavljuje

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2018, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahova muzika nas najbrže uspavljuje

Osobe koje se uspavljuju uz pomoć muzike najčešće pre odlaska na spavanje slušaju dela Johana Sebastijana Baha, rezultati su onlajn istraživanja koje su sprovela dva britanska univerziteta.

U anketi je učestvovala 651 osoba, a sproveli su je naučnici sa Univerziteta Goldsmits u Londonu i Univerziteta Šefild.

Da pre spavanja slušaju muziku koja im pomaže da lakše zaspe odgovorilo je 62 odsto ispitanika. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Radilo se o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.

Najpopularniji 'uspavljivač' bila je klasična muzika s 31,96 odsto zastupljenosti, potom rok muzika koju je slušalo 10,82 odsto ispitanika, pa pop muzika kojom se uspavljivalo 7,47 odsto učesnika studije. Najnepopularnija muzika za uspavljivanje, s 3,35 odsto zastupljenosti bio je hevi metal.

Najzastupljeniji muzički umetnik po rezultatima ankete je klasičar Johan Sebastijan Bah, drugo mesto dele Ed Širan i Volfgang Amadeus Mocart, na trećemu je Brajan Ino, a četvrto mesto su podelili Coldplay i Frederik Šopen.

"U studiji je uz pojam muzike često upotrebljivan pojam 'odvraćanja pažnje'. Ispitanici su muziku najčešće povezivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli", zaključili su autori studije.

"Muzika je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, cenovno nije preskupa, a nema ni neke specifične nuspojave", rezultati su studije britanskih naučnika.

Popularnost muzike u borbi protiv insomnije ne iznenađuje direktora nemačkoga Centra za san i spavanje, Hansa-Gintera Vesa, koji dodaje da muzika poput Mocartove ili Bahove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje.

Reč je o muzici koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovaraju klasična muzika ili lagani džez. Jednako opuštaju keltska muzika, indijanski instrumenti ili rok balade u instrumentalnoj verziji.

Reč je o muzici sličnoj meditaciji koja usporava aktivnost nervnog sistema, smanjuje anksioznost, snižava krvni pritisak i smanjuje lučenje hormona stresa - kortizola.

"Sve što pojedinca uspe da relaksira, pomaže mu i da mirno zaspi", kaže Ves, dodajući da je jedna od takvih metoda muzika.

"Kada uživamo u najdražem obroku naš mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je povezan s osećajem zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa kad slušamo muziku koju volimo", podsetio je Ves.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.