BRITANIJA ULAZI U RAT? Poslati brodovi, avioni, helikopteri... Stižu u Izrael, sukob ulazi u novu fazu

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2023, 12:03

BRITANIJA ULAZI U RAT? Poslati brodovi, avioni, helikopteri... Stižu u Izrael, sukob ulazi u novu fazu

London čvrsto na strani Tel Aviva

Sa ciljem da ojača bezbednost u širem području i ublaži pokušaje eskalacije Velika Britanija će poslati dva broda i osmatračke letelice u istočni Mediteran. 

Avion će danas početi sa patroliranjem kako bi "pratio pretnje po regionalnu stabilnost i transfer oružja terorističkim grupama". Takođe će biti poslata i tri helikoptera "merlin" i odred >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kraljevskih marinaca.

Britanski premijer Riši Sunak razgovarao je juče sa izraelskim kolegom Benjaminom Netanijahuom kako bi "ponovo potvrdio čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Izraelu nakon užasnog terorističkog napada Hamasa", piše BBC.

- Sunak je ponovio da Velika Britanija stoji rame uz rame sa Izraelom u borbi protiv terorizma i saglasio se da Hamas nikad više ne sme da počini zločine protiv izraelskog naroda - saopštio je kabinet premijera Velike Britanije.

Istovremeno, Sunak je naglasio da je važno preduzeti sve moguće mere za zaštitu Palestinaca i olakšanje pružanja humanitarne pomoći, napominjući da su se pripadnici Hamasa infiltrirali među civile. Takođe je potvrdio raspoređivanje vojnih snaga Velike Britanije u istočnom Mediteranu radi podrške Izraelu, prenose "RIA Novosti".

- Snage, koje uključuju avion "p8 posejdon", sredstva za nadzor, dva mornarička broda "lime bai" i "argus", tri helikoptera "merlin" i četu kraljevskih marinaca, biće u pripravnosti da pruže podršku Izraelu i partnerima u regionu, kao i da obezbedi odvraćanje i sigurnost - navodi se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.