BBC neće da se izvini Crnoj Gori

Izvor: B92, 07.Jun.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC neće da se izvini Crnoj Gori

London, Podgorica -- Iako je Ambasada Crne Gore od BBC-ja tražila ispravku i objašnjenje zbog tekstova o Crnoj Gori kao mafijaškoj državi, iz te kuće rečeno da ostaju pri toj priči.

"Pripremamo detaljan odgovor Vladi Crne Gore i uskoro ćemo ga objaviti", rekli su podgoričkim Vijestima ljudi iz BBC-ja.

U pismu Ambasada u Londonu navodi se da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emisiji BBC-ja izneto niz neistinitih i neargumentovanih tvrdnji o Crnoj Gori, što je BBC negirao.

"Smatramo da nismo prekršili nijedan princip profesionalog kodeksa i novinarske etike", nezvanično kažu iz BBC-ja.

Vladi Igora Lukšića je naročito zasmetao način na koji je BBC okarakterisao Crnu Goru kao "mafijašku državu", za šta iz BBC-ja kažu da je kvalifikacija preuzeta iz magazina "Forin afers", koji je ranije pisao o tranzicionoj Crnoj Gori.

Vijestima je iz BBC-ja nezvanično rečeno i da intervjuisanje premijera Lukšića nije način davanja legitimiteta seriji tekstova istraživačke mreže OCHRP o korupciji u vrhu vlasti, kako je crnogorska Ambasada navela u pismu.

"Za Crnu Goru je pitanje korupcije ključno za dobijanje pristupnih pregovora sa EU i treba očekivati da čujemo što premijer misli o tome", kažu oni.

Iz britanske medijske kuće susret sa premijerom Lukšićem i snimanje priloga opisuju kao pozitivno iskustvo u kojem su im znatno pomogli sagovornici - organizatori antivladinih protesta.

Uporedo s pričama o Crnoj Gori kao mafijaškoj državi, koja je ovih dana popularna u nekim vodećim zapadnim medijima, ide i "slučaj Keljmendi".

Demokratska partija socijalista nije se ogradila od podrške kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija ni kada su SAD zatražile da mu se zamrzne imovina zbog povezanosti s kriminalom, pišu "Vijesti".

Portparol DPS-a Časlav Vešović kaže da je slučaj Keljmendi posao nadležnih državnih organa i da je za ovu stranku korisna međunarodna komunikacija Uprave policije Crne Gore.

On je rekao da povezanost DPS-a sa Keljmendijem neće uticati na poziciju stranke, čiji rejtinig "bezuspješno pokušavaju da unize neki mediji, dio NVO i opozicija, tako što bez ikakvog osnova, najčešće u proizvoljnim konstrukcijama, pojedine osobe dovode u vezu sa DPS-om".

U Pokretu za promene i Mreži za afirmaciju nevladinog sektora smatraju da upozorenje Vašingtona potvrđuje da će najuticajnije zemlje stati na stranu onih koji se bore protiv organizovanog kriminala i njihovih zaštitnika.

Uprava policije saopštila je da je Interpol obavestio o odluci Centralne banke SAD da će američke vlasti tražiti blokadu Keljmendijeve imovine i novčanih transakcija, nakon čega se o tome izjašnjavaju nadležna tela EU.

Posle toga je na Crnoj Gori da odluči da li će, kao država kandidatkinja za članstvo u EU, prihvatiti preporuku Unije.

Keljmendi pripada klanu organizovanog kriminala na čijem je čelu Ramuš Haradinaj i glavni je finansijer i organizator prometa opijata, naročito kokaina i heroina, koji u Peć stižu autobusima iz Carigrada i iz Albanije, a zatim dopremaju u zemlje zapadne Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.