BAJDEN PONIZIO PRINCA ČARLSA! Ovim rečima odbio da dođe na krunisanje - London u šoku

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 22:21

BAJDEN PONIZIO PRINCA ČARLSA! Ovim rečima odbio da dođe na krunisanje - London u šoku

Bajden je, na iznenađenje Britanaca, odbio ponudu da govori pred regionalnim parlamentom Severne Irske

"Najirskiji predsednik Sjedinjenih Država" Džo Bajden sprema se za posetu istorijskoj postojbini svojih predaka - Irskoj. Poseta će početi u utorak, ali je uvaženi gost već uspeo da se osveti zlotvoru svojih pra-pradaka - Velikoj Britaniji!

U Londonu su zaprepašćeni Bajdenovim odbijanjem da prisustvuje krunisanju novog monarha (Čarlsa Trećeg), zakazanom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za 6. maj. Odbvijanje je tamo već nazvano „krajnjom uvredom za Ujedinjeno Kraljevstvo" i „nožem u leđa Britaniji i posebnim odnosom između dve zemlje". Britanci su posebno šokirani obrazloženjem Bele kuće koja je objavila da je Bajden prestar za takva putovanja preko Atlantika.

Ovo je utoliko zabavnije čuti, s obzirom na to da poodmakle godine neće sprečiti predsednika SAD da poseti oba dela Irske, gde namerava da se dobro zabavlja veći deo nedelje. U Londonu su se već prisetili da je Bajden od samog početka svog predsednikovanja pokazivao negativan stav prema Britancima.

Bi-Bi-Si je odmah nakon njegovog izbora javnosti pokazao trenutak kada je pokušao da ga presretne u nekom hodniku, na šta je on, uz lukav osmeh, izgovorio: "BBC? Ja sam Irac", nakon čega je nastavio da korača. Ističu i da je prvo što je Bajden uradio, čim je seo u fotelju u Ovalnom kabinetu, bilo da odatle ukloni bistu Vinstona Čerčila, što su britanski mediji ocenili kao uvredu. Britanci su i u planu Bajdenove posete Irskoj već našli „antiengleske note".

The Sunday Telegraph je već ukazao da će „antibritanski predsednik" samo jedan dan ostati u Severnoj Irskoj i da će uglavnom obilaziti istorijska mesta u zemlji svojih predaka.Taj list navodi da je Bajdenu mržnju prema Engleskoj prenela majka koja je svojevremeno čak više volela da spava na podu hotela jer je saznala da je engleska kraljica jednom spavala na tom krevetu.         

Bajden je, na iznenađenje Britanaca, odbio ponudu da govori pred regionalnim parlamentom Severne Irske, a prisustvovaće samo jednom događaju - otvaranju novog kampusa Univerziteta u Belfastu.         

Zato u Dablinu namerava da se obrati parlamentu, a program njegove posete nezavisnoj Irskoj izgleda opširno i "nabijeno". To nije krunisanje britanskog monarha, tu godine predsednika SAD nisu bitne.         

Hladan tuš, čini se, čeka i britanskog premijera Rišija Sunaka, koji će doći u Belfast u nadi da će lično izdejstvovati trgovinske preferencije od američkog predsednika. Te poslastice London očajnički moli od Vašingtona još od Bregzita.         

Bajdenovi saradnici se prave da uopšte ne razumeju značaj tog dokumenta i govore da su sporazumi o zonama slobodne trgovine „oruđe dvadesetog veka".
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.