Audio kasete su opet u modi?!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jan.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Audio kasete su opet u modi?!

Londonska firma "The Tapeworm" od prošlog leta proizvodi albume na kasetama u tiražima od po 250 komada, i najveći deo ponude je rasprodala. "Ne gledamo na kasetu kao na mrtav format. Postoji izgubljena umetnost sleda u muzici, izgubljena umetnost albuma", kaže za BBC predstavnik kompanije Filip Maršal.

"Mislila sam da bi bilo zabavno da napravim audio knjigu. Ali takođe, kontekst kasete se promenio i sada je ona gotovo umetnička forma. Tako da sam došla na ideju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da napravim komad visoke umetnosti na kaseti", kaže ona.

Među izdanjima kompanije se pojavilo i delo kompozitora Sajmona Fišer Tarnera, koji je pravio muziku za filmove Dereka Džarmana.

U najavi je i kasetno izdanje berlinskog producenta i DJ-a Stefana Goldmana.

Goldman je fascinaciju kasetom nazvao "fetišizmom formata", a Viki Benet predviđa da će sledeći format koji će doživeti procvat u umetnosti biti mini disk.

Inače, u Britaniji je 1989. godine prodato 83 miliona kaseta, dok je prošle godine, prema podacima grupe BPI (The British Phonographic Institute), prodato samo 8.443. komada.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.