Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2011, 05:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ateisti predodređeni na izumiranje

LONDON -

Evolucija ide u prilog onima koji veruju u Boga, pokazalo je nedavno istraživanje čije rezultate objavljuje britanski list "Sandej tajms".

Naučnici sa nemačkog univerziteta u Jeni ustanovili su da su društva u kojima ateisti čine većinu predodređena na izumiranje, dok religiozni narodi obezbeđuju svoj opstanak tako što rađaju više dece.

Istraživanje, sprovedeno u 82 zemlje, otkriva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se u društvima u kojima pojedinci učestvuju u verskim obredima barem jednom nedeljno rađaju dvoje ili više dece "po porodici", dok je u laičkim taj prosek od 1,7, što je ispod granice održivosti stabilnosti stanovništva.

U studiji, pod naslovom "Reproduktivna prednost vere", sociolog Mihael Blume navodi da evolucija favorizuje vernike, jer religijski principi postavljaju reprodukciju kao versku dužnost.

"Obzirom na manji broj dece, ateistička društva su, sa evolutivne tačke gledišta, predodređena na izumiranje", zaključuje Blume.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.