Asanž uhapšen zbog kondoma

Izvor: Press, 08.Dec.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž uhapšen zbog kondoma

Dve Šveđanke, koje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža optužuju za silovanje, pristale su na seks sa njim, ali ga jedna tereti da je namerno probušio kondom tokom seksa, a druga da je tokom drugog seksualnog odnosa odbio da ga stavi Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je pre dva dana uhapšen u Londonu po optužbama za silovanje, prinudu i seksualno zlostavljanje, dobio je međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << poternicu zbog kondoma. Naime, Šveđanke Ana Ardin i Sofi Valen, koje ga terete za silovanje, pristale su na seks sa Asanžom, ali ga jedna optužuje da je namerno probušio kondom tokom seksa, a druga da je tokom drugog seksualnog odnosa odbio da ga koristi.Mediji u svetu navode da su priče dve Šveđanke, između ostalog, pune rupa i da su neki detalji toliko nategnuti da postoji i više nego opravdana sumnja u njihovu verodostojnost. Odgovor da li je Džulijan Asanž seksualni manijak ili su dve žene samo oruđe američkog Stejt departmenta kojim SAD pokušavaju da ga ulove ponudio je britanski „Dejli mejl", napravivši rekonstrukciju navodnih silovanja.
Gost u stanu „žrtve"
Naime, sve se dogodilo u Švedskoj, u avgustu ove godine. Asanž je otputovao u Stokholm na poziv političke stranke „Bratski pokret" koja je organizovala seminar o ratu i ulozi medija u ratnim zbivanjima. On je bio jedan od govornika, a Ana Ardin je, kao istaknuti član stranke, bila zadužena za uspostavljanje kontakta sa osnivačem Vikiliksa. Ona je nekoliko dana pre njegovog dolaska dogovorila sve tehničke detalje njegovog boravka u Švedskoj. Jedan od njih bio je i da Asanž boravi u njenom stanu tokom seminara. Ana je za to vreme trebalo da bude kod svojih roditelja, van grada. Međutim, ona se već prve večeri vratila u svoj stan. Objasnila mu je da je morala da se vrati ranije, pa su se dogovorili da dele prostor do kraja seminara. Iste večeri otišli su u restoran na večeru, a po povratku u stan imali su seksualni odnos. Ove činjenice potvrdili su i Asanž i Ardinova. Razmimoilaženje u iskazima usledilo je prilikom opisa samog odnosa. Naime, tokom seksa pukao je kondom, i dok Asanž tvrdi da je to bila slučajnost, Ardinova smatra da je on to učinio namerno. Iako tvrdi da ju je Asanž prisilio na seks, Ardinova je dan nakon navodnog silovanja u svom stanu organizovala žurku u čast Asanža, a kasnije te noći ponovo spavala s njim.
Međutim, Ardinova nije znala da je Asanž ranije u toku dana upoznao svoju drugu „žrtvu", njenu stranačku koleginicu Sofi Vilen. Njih dvoje su se upoznali nakon njegovog izlaganja na seminaru, a uveče su išli u bioskop i u šetnju parkom. Narednog dana, Sofi i Asanž su se čuli i dogovorili sastanak. Nakon drugog izlaska završili su u krevetu u njenoj kući, gde su dva puta imali seksualni odnos. Sofi tvrdi da je Asanž za vreme prvog seksa nosio kondom, ali da je za vreme drugog odnosa odbio da ga stavi, iako ga je ona molila.
Htele da ga provere
Stranačke koleginice kasnije su se poverile jedna drugoj. Bile su iznenađene kad su shvatile da je Asanž bio sa obema. Isprva nisu htele da prijave osnivača Vikiliksa, već su samo želele da se on podvrgne ispitivanju da li boluje od neke polne bolesti. Međutim, kako nisu mogle da ga nađu, odlučile su da odu u policiju i prijave ga. Tamo su im objasnili da obe imaju osnova za prijavu - Ana za seksualno zlostavljanje ako je Asanž namerno izazvao pucanje kondoma, a Sofi za silovanje, ako on zaista nije hteo da stavi zaštitu nakon što ga je ona zamolila.
Dan nakon prijave dokumentaciju je pregledao glavni tužilac u Stokholmu, koji je odbacio optužbe za silovanje navodeći da su bez osnova. Kada su shvatile da gube bitku, Ana i Sofi angažovale su advokata Klajsa Borgstroma, specijalistu za seksualna zlostavljanja. On je otvorio slučaj u Geteborgu zbog čega je Asanž i uhapšen pre dva dana.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.