Asanž sa terase pozvao Obamu da prekine lov na veštice

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2012, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž sa terase pozvao Obamu da prekine lov na veštice

Osnivač Vikiliksa Džulian Asanž danas je s terase ambasade Ekvadora u Londonu pozvao predsednika SAD Obamu da prekine "lov na veštice" protiv te organizacije.

Asanž na terasi ambasade Ekvadora

U prvom javnom obraćanju otkada je pre dva meseca našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, Asanž je zahvalio predsedniku te zemlje Rafaelu Korei >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << što mu je odobren azil.

 

Asanž, koji je autralijski državljanin, zatražio je utočište u ekvadorskoj ambasadi 19. juna, a u prošli četvrtak mu je ta latinoamerička država odobrila azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je tražen da se pojavi na saslušanje zbog optužbi za silovanje.

 

"Tražim od predsednika Obame da učini pravu stvar. SAD moraju odustati od lova na veštice protiv Vikiliksa", rekao je Asanaž s terase ekvadorske ambasade.

On je zatražio oslobađanje vojnika Bredlija Meninga koji je u SAD optužen za "pomaganje neprijetelju prosleđivanjem tajnih dokumenata" Vikiliksu.

 

Asanž je našao utočište u ambasadi Ekvadora, pošto je prethodno iscrpeo sva pravna sredstva i iskoristio sve mogućnosti za žalbu na odluku britanskog suda da ga izruči Švedskoj. Velika Britanija, međutim, ne može da uhapsi Asanaža sve dok se nalazi u zgradi ambasade, ali mu neće ponuditi da dođe do Ekvadora.

 

Bivši sudija u Španiji Baltazar Garson, koji sada predstavlja Asanža, kazao je da Ekvador razmatra mogućnost da Međunarodnom sudu pravde uloži žalbu kako bi britanske vlasti primorali da garantuju Asanžu bezbedan izlazak iz zemlje i odlazak u Ekvador.

 

Asanžov sajt Vikiliks od 2010. godine objavio je više od 250.000 diplomatskih depeša u kojima su izneti osetljivi detalji iz diplomtske prepiske, pa često i privatne stvari.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.