Asanž ne može u bolnicu jer će biti uhapšen

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2015, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž ne može u bolnicu jer će biti uhapšen

Vlasti Ekvadora pozvale su britanske zvaničnike da dozvole Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa, da iz ekvadorske ambasade u Londonu bude prebačen u bolnicu.

Asanž se nalazi u toj ambasadi već tri godine, a zvaničnici navode da mu je hitno potreban pregled zbog bolova u ramenu. Međutim, kako je saopštila londonska policija, osnivač Vikiliksa biće uhapšen ukoliko napusti ambasadu, čak i zbog zdravstvenih razloga.

Asanž se 19. juna 2012. sklonio u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ambasadu Ekvadora u Londonu, a britanska policija od tada dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako se usudi da izađe. Švedska je tražila Asanža zbog saslušanja povodom navoda o silovanju, napastvovanju i prinudi na seks.

On poriče optužbe i tvrdi da bi isporučenje Švedskoj bio prvi korak ka njegovom izručenju SAD, pošto je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta. Ekvador je Asanžu pružio politički azil, ali on prvo mora da izađe iz ambasade u Britaniji da bi došao u tu zemlju.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.