Asanž će biti izručen Švedskoj

Izvor: B92, 30.Maj.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž će biti izručen Švedskoj

London, Moskva -- Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je da osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža izruče Švedskoj, gde ga čeka saslušanje zbog optužbi za silovanje.

Pet članova od sudskog veća je glasalo za izručenje, dok je dvoje bilo protiv. Odbrana Asanža je najavila žalbu na odluku veća.

Presudom najviše sudske instance u toj zemlji, čije je izricanje trajalo svega 10 minuta, stavljena je tačka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na dugu pravnu bitku koja je započeta Asanžovim hapšenjem u decembru 2010. godine.

Ukoliko Vrhovni sud odbaci Asanzovu žalbu na odluku o izručenju, optuženi bi se mogao naći u švedskom zatvoru u roku od 10 dana.

On i njegove pristalice strahuju da će, ukoliko bude izručen Švedskoj, kasnije biti poslat u SAD i optužen za objavljivanje nekoliko stotina hiljada američkih poverljivih diplomatskih dokumenata na svom vebsajtu.

Njegova majka Kristin Asanž, koja je doputovala na izricanje odluke, pre presude je rekla da su za izručenje "zalegle" vlade najvećih zemalja, preneo je AFP.

Ona smatra da su optužbe za seksualni napad i silovanje, koje je navodno počinio njen sin - neosnovane. Asanž je u kućnom pritvoru u Britaniji, na osnovu zabrane o kretanju koju je doneo niži sud.

Osnivač "Vikiliksa" je svoju žalbu britanskom Vrhovnom sudu bazirao na tvrdnji da švedski tužilac, koji je naredio Asanžovo hapšenje 2010, nije bio tada nadležan sudski organ.

Niži britanski sud je u februaru 2011. godine doneo odluku o Asanžovom izručenju Švedskoj, posle čega je Viši sud odbacio njegovu žalbu da bi mu konačno bilo omogućeno da se žali Vrhovom sudu.

Raša tudej: Asanžova emisija se nastavlja

Ruska TV stanica "Raša tudej" saopštila je da će emisija koju na ovom kanalu vodi Asanž biti nastavljena bez obzira na to što je britanski Vrhovni sud ranije danas podržao njegovo izručenje Švedskoj.

"Asanžov šou će se i dalje prikazivati na našem kanalu", rekla je glavna urednica "Raša tudej" Margarita Simonjan, prenosi AFP njenu poruku sa tviter naloga.

Prema njenim rečima, "Džulijan je odvažan i hrabar čovek. Želim mu da ima snagu duha u borbi protiv tog sistema", rekla je ona, nazvavaši njegov slučaj "političkim proganjanjem Vikiliksa".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudbina Asanža

Izvor: Akter, 30.Maj.2012

Vrhovni sud Velike Britanije danas će doneti odluku eventualnom izručivanju Džulijana Asanža Švedskoj, gde ga čeka saslušanje povodom optužbi za silovanje

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.