Asanž izašao na balkon ambasade Ekvadora

Izvor: Blic, 19.Avg.2012, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž izašao na balkon ambasade Ekvadora

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, trebalo bi danas da se obrati javnosti, prvi put od marta, najavio je portparol Vikiliksa Kristin Hrafnson. Asanžov advokat Baltazar Garzon najavio je da će se osnivač Vikiliksa uskoro obratiti javnosti.

Kako prenosi "Gardijan", Garson rekao je da je njegov klijent zahvalan narodu i predsedniku Ekvadora na političkom azilu, ističući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se uvek borio za pravdu.

Asanžovi dani: Pica, kvarcovanje i traka za trčanje

Planovi za prebacivanje Asanža

Ispred ambasade okupila se velika grupa novinara i pristalica osnivača "Vikiliksa" i iščekuje da se Asanž obrati sa balkona ambasade. Osnivač "Vikiliksa" je od juna ove godine u zgradi amabsade Ekvadora u Londonu.

- Asanž će nastaviti da se bori za istinu i pravdu - rekao je Garson i dodao da je ovlašćen da preduzme "sve pravne radnje" kako bi zaštitio prava "Vikiliksa", prenosi Bi-Bi-Si.

Hrafnson je kazao da iz bezbednosnih razloga ne može da navede detalje o načinu na koji će se Asanž obratiti, prenosi AFP.

Predstavnica za štampu Forin ofisa rekla je da se delovi oko zgrade ambasade Ekvadora, kao što je stepenište, smatraju britanskom teritorijom pa bi, ako se Asanž tu pojavi, mogla da bude uhapšen. Zato postoje spekulacije da bi osnivač Vikiliksa mogao da da izjavu sa balkona ambasade.

Britanija razmatra upad u ambasadu Ekvadora

Ekvador je u četvrtak odobrio azil Asanžu koji je u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde ga traže zbog saslušanja vezanog za optužbe za seksualni napad.

Vikiliks je danas pozvao Švedsku da garantuje da neće izručiti njihovog osnivača Sjedinjenim Državama.

U međuvremenu, nastavlja se diplomatski rat između Velike Britanije, odlučne da u skladu sa međunarodnom poternicom Asanža izruči Švedskoj i Ekvadora koji je odlučan u namjeri da ga zaštiti.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg ukazao je na mogućnost ulaska na teritoriju ambasade, prema zakonu donesenom 1987. godine, nakon ubistva britanske policajke hicem iz libijske ambasade.

Sa druge strane, prema Zakonu o diplomatskim i konzularnim predstavništvima, diplomatski status može se ukinuti samo pod određenim okolnostima.

- Nećemo dopustiti Asanžu da slobodno izađe iz Britanije, jer nema pravnog temelja da to učinimo. Izručenje nije povezano s radom na "Vikiliksu", već sa švedskom međunarodnom poternicom i ne postoji nikakva pogodba sa SAD - rekao je Hejg.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea nazvao je vulgarnim pretnje vlasti Velike Britanije da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu. Zvaničnici iz Ekvadora zabrinuti su zbog mogućnosti da Asanž iz Švedske bude prebačen u SAD, jer bi mu tamo bio "ugrožen život".

Povezane vesti: Ekvador: Britanske pretnje da će uhvatiti Asanža - vulgarne Asanžovi dani: Pica, kvarcovanje i traka za trčanje Predsednik Ekvadora: Azil ne znači da se slažem sa Asanžom Stejt department: Ne priznajemo diplomatski azil Hejg: Nećemo dozvoliti da Asanž bezbedno izađe iz zemlje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanž izašao na balkon ambasade u Londonu: Hvala narodu Ekvadora

Izvor: Blic, 19.Avg.2012

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, izašao je u 15:30 časova na balkon Ambasade Ekvadora u Londonu, u kojoj boravi od juna ove godine...- Ovde sam danas, jer ja ne mogu da budem sa vama - rekao je Asan i zahvalio se narodu i predsedniku Ekvadora na političkom...

Nastavak na Blic...

Asanž: Hvala narodu Ekvadora, SAD mora da prestane sa "lovom na veštice"

Izvor: Blic, 19.Avg.2012

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, izašao je u 15:30 časova na balkon zgrade, u kojoj boravi od juna ove godine. Osnivač "Vikiliksa" zahvalio se narodu i predsedniku Ekvadora na političkom azilu, ističući da se uvek borio za pravdu. ..- Danas sam...

Nastavak na Blic...

Asanž sa balkona ambasade: Hvala Ekvadoru

Izvor: Večernje novosti, 19.Avg.2012

LONDON - Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, izašao je u 15:30 časova na balkon Ambasade Ekvadora u Londonu, u kojoj boravi od juna ove godine.- Ovde sam danas, jer ja ne mogu da budem sa vama - rekao je Asan i zahvalio se narodu i predsedniku Ekvadora...

Nastavak na Večernje novosti...

Asanž : SAD moraju da obustave "lov na veštice"

Izvor: Press, 19.Avg.2012

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, izašao je u 15:30 časova na balkon zgrade i pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da okonča "lov na veštice" protiv Vikiliksa

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.