Asanž: Obustavite lov na veštice

Izvor: Mondo, 19.Avg.2012, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž: Obustavite "lov na veštice"

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž obratio se javnosti prvi put od marta i sa balkona ambasade Ekvadora poručio SAD da obustave "lov na veštice" protiv Vikiliksa.

"Ako vam iko ikada kaže da je besmisleno braniti vrednosti za koje se mi zalažemo, podsetite ih na noći ispred ambasade u Londonu", rekao je Asanž okupljenima.

Osnivač Vikiliksa, koji se već 61 dan krije u ambasadi zemlje od koje je u četvrtak dobio azil, rekao je da je zahvaljujući hrabrosti okupljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i lidera Ekvadora "Sunce obasjalo drugačiji svet".

"Ovde sam danas, jer ne mogu da budem tu među vama. Posle pretnji da će policija ući u ovu zgradu, vi ste izašli i doveli sa sobom oči celog sveta. Čuo sam policiju kako po mraku ulazi na požarno stepenište, ali sam i čuo da u tom mraku ima svedoka. Nisu prekršili međunarodno pravo zahvaljujući vama, jer je zbog vas ovo gledao ceo svet", rekao je Asanž okupljenima ispred ambasade.

Asanž, kome britanske vlasti i dalje prete hapšenjem, dobio je aplauz ispred ambasade, koja je opkoljena sa svih strana - policijom, novinarskim ekipama i mnogobrojnim pristalicama Vikiliksa.

On je rekao i da će uskoro biti održan hitan sastanak južnoameričkih lidera.

"Ovog petka šefovi diplomatije Latinske Amerike okupiće se u Vašingtonu kako bi raspravljali o ovoj temi. Hvala Argentini, Boliviji, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, El Salvadoru, Hondurasu, Meksiku, Nikaragvi, Peruu, Venecueli i svima ostalima koji brane naša prava i pravo na azil. Hvala ljudima u SAD, Britaniji i Švedskoj koji se ne slažu sa svojim vladama, a hvala i pametnim glavama u tim vladama, koje se još bore za pravdu - uskoro će doći vaše vreme", rekao je Asanž.

On rekao da bi trebalo iskoristi ovaj trenutak da se "artikulišu revolucipnarne ideje i vrednosti na kojima su nastale SAD".

"Ili to, ili ćemo popustiti pred onim što se danas dešava, popustićemo pod represijom zbog koje se novinari plaše i moraju ćute, zbog kojih se šapuće samo u mraku", rekao je Asanž.

Pozvao je na puštanje vojnika Bredlija Meninga nazvavši ga "najvećim političkim zatvorenikom današnjice", osvrnuo se na slučaj "Pusi Rajot".

"Oni su ujedinjeni u represiji, mi moramo da budemo ujedinjeni protiv toga. Rat SAD protiv "uzbunjivača" mora da prestane, mora doći kraj istragama protiv novinara , bilo da je reč o "Vikiliksu" ili "Njujork tajmsu"", rekao je on.

Predstavnica za štampu Forin ofisa rekla je ranije da se delovi oko zgrade ambasade Ekvadora, kao što je stepenište, smatraju britanskom teritorijom pa bi, ako se Asanž tu pojavi, mogao da bude uhapšen.

BBC saznaje da je ekvadorska vlast tokom pregovora o azilu zatražila od Asanža da se suzdrži od političkih izjava.

Asanžov advokat se obratio okupljenima ispred ambasade oko 14 časova i rekao da je "Asanž zahvalan predsedniku Ekvadora i narodu te zemlje na azilu".

"Gospodin Asanž je i dalje pun borbenog duha, on se oduvek borio za istinu i pravdu. On je dao instrukcije svom pravnom timu i naložio da se svim pravnim sredstvima zaštite njegova prava, prava Vikiliksa i svih onih koji se neopravdano gone. Neću reći detalje, ali ću reći da ćemo ispitati sve mogućnosti", rekao je advokat Baltazar Garson.

Asanž će nastaviti da se bori za istinu i pravdu, rekao je Garson i dodao da je ovlašćen da preduzme "sve pravne radnje" kako bi zaštitio prava Vikiliksa.

Ekvador je u četvrtak odobrio azil Asanžu koji je u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde ga traže zbog saslušanja vezanog za optužbe za seksualni napad.

(agencije/MONDO/Foto: Beta/AP/Dominic Lipinski)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asanž pozvao SAD da "prekine lov na veštice"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Avg.2012

Osnivač Vikiliksa pozvao je sa balkona ambasade Ekvadora u Londonu predsednika Baraka Obamu i SAD da odustanu od "lova na veštice protiv Vikiliksa".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Asanž pozvao Obamu da prekine lov na veštice

Izvor: Beta, 19.Avg.2012

LONDON, 19. avgusta 2012. (Beta-AP) - Osnivač Vikiliksa Džulian Asanž u nedelju je s terase ambasade Ekvadora u Londonu pozvao predsednika SAD Obamu da prekine "lov na veštice" protiv te organizacije.

Nastavak na Beta...

Asanž pozvao Obamu da prekine lov na veštice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Avg.2012

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulian Asanž (Julian Ašange) danas je s terase ambasade Ekvadora u Londonu pozvao predsednika SAD Obamu da prekine "lov na veštice" protiv te organizacije. U prvom javnom obraćanju otkada je pre dva meseca našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, Asanž...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Asanž: Opasan i represivan svet

Izvor: VOA, 19.Avg.2012

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, se danas prvi put pojavio u javnosti posle dva meseca

Nastavak na VOA...

Asanžova poruka SAD

Izvor: SEEcult.org, 19.Avg.2012

Osnivač Vikiliksa (Wikileaks) Džulijan Asanž (Julian Assange), koji je od juna u egzilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, pozvao je 19. avgusta američke vlasti da prekinu progon njegovog sajta. Asanž je sa balkona ekvadorske ambasade zatražio od SAD i da oslobode Bredlija Meninga (Bradley Manning),...

Nastavak na SEEcult.org...

Asanž pozvao Obamu da okonča „lov na veštice”

Izvor: Politika, 19.Avg.2012

LONDON – Osnivač „Vikiliksa” Džulijan Asanž pojavio se u javnosti prvi put otkad je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da okonča „lov na veštice” protiv sajta „Vikiliks”...„Pozivam predsednika Obamu da učini pravu stvar, SAD...

Nastavak na Politika...

Asanž sa terase pozvao Obamu da prekine lov na veštice

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2012, 01:15

Osnivač Vikiliksa Džulian Asanž danas je s terase ambasade Ekvadora u Londonu pozvao predsednika SAD Obamu da prekine "lov na veštice" protiv te organizacije. ..Asanž na terasi ambasade Ekvadora..U prvom javnom obraćanju otkada je pre dva meseca našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Tako je govorio Asanž

Izvor: Deutsche Welle, 20.Avg.2012

Osnivač „Vikiliksa“ Džulian Asanž juče (19.8.) se, prvi put nakon što je pre dva meseca našao utočište u ambasadi Ekvadora, pojavio u javnosti.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.