Arsenal preko Čelsija do prvog trofeja

Izvor: B92, 02.Avg.2015, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsenal preko Čelsija do prvog trofeja

Fudbaleri Arsenala osvojili su prvi trofej u sezoni, pošto su u meču Komjuniti Šildsa savladali velikog rivala Čelsi – 1:0 (1:0).

Ekipa Arsena Vengera, koja je prošle sezone osvojila rekordni 12. FA Kup, savladala je aktuelnog šampiona Premijer lige i stigla do svog 14 Komjuniti Šilda, ujedno odbranivši trofej.

Jedini pogodak na meču na Vembliju – kojim se tradicionalno otvara sezona na Ostrvu – rešio je Aleks Okslejd-Čemberlen u 24. minutu, sjajnim udarcem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dalji gornji ugao gola Tiba Kurtue.

Duel velikih londonskih rivala obeležio je i debi Petera Čeha za Arsenal, dugogodišnjeg golmana 'Plavaca', upravo protiv svog bivšeg kluba, kao i prvi znanični meč Radamela Falkaa Garsije, prošlogodišnjeg centarfora Mančester Junajteda, u dresu Čelsija.

Srpski reprezentativci, Nemanja Matić i Branislav Ivanović odigrali su svih 90 minuta za tim sa Stamford Bridža, a Bane, novi zamenik kapitena, nosio je traku poslednjih desetak minuta igre.

I, naravno, menadžer Arsenala Arsen Venger i njegov kolega sa suprotne klupe Žoze Murinjo nisu se rukovali po okončanju meča.

Susret na Vembliju obeležila je brza i otvorena igra na obe strane, obe ekipe imale su po nekoliko dobrih prilika, ali je Arsenal potpuno zasluženo stigao do prvog pehara u sezoni. U uvodnih dvadesetak minuta meča nije bilo izglednijih prilika, iako su 'Tobdžije' bilo nešto konkretnije, da bi Aleks Okslejd-Čemberlen krunisao sjajnu akciju svog tima u 24. minutu.

Volkot je povukao napad svog tima i odložio loptu do Čemberlena na levom boku. Usledio je ulazak u kazneni i 'lažnjak', pre sjajnog šuta u dalji gornji ugao gola belgijskog golmana za vođstvo. Do odlaska na odmor najbolju priliku za izjendnačenje propustio je Ramires – kada je sa pet metara šutirao pored gola – dok je Ivanović spasao svoj tim drugog gola u samom finišu.

Shodno situaciji na terenu, 'Plavci' su agresivnije i agilnije ušli u nastavak meča, ali je odbrana 'Tobdžija' bila spremna da odbije sve napade. Prvu veliku priliku propustio je Eden Azar u 63. minutu, kada je levo iskosa šutirao visoko preko prečke, da bi sedam minuta kasnije Petr Čeh na fenomenalan način zaustavio pokušaj Oskara iz slobodnog udarca.

Poslednjih petnaestak minuta meča obeležili su bezopasni napadi Čelsija, a priliku da i pre isteka devedesetog minuta reše pitanje pobednika propustilii su Santi Kasorla i Aron Ramzi, tačnije – njihove pokušaje zaustavio je veoma dobri Tibo Kurtua.

Premijer liga startuje već sledećeg vikenda – kada Arsenal dočekuje Vest Hem na Emirejtsu, a Čelsi igra sa Svonsijem na Stamford Bridžu.

Sastavi:

Arsenal: Čeh, Belerin, Mertesaker, Košćelni, Monreal, Kokelan, Kasorla, Okslejd-Čemberlen (Arteta 77), Ezil (Gibs 82), Ramzi, Volkot (Žiru 66)

Čelsi: Kurtoa, Ivanović, Kejhil, Teri (Mozes 82), Aspilikueta (Zuma 69), Matić, Fabregas, Ramires (Oskar 54), Vilijan, Azar, Remi (Falkao 46)

Portugalac je protiv svog velikog rivala na klupi ekipe iz severnog Londona izveo gotovo najjači sastav, pošto u timu jedino nije napadač Dijego Kosta, dok se Francuz, s druge strane, odlučio na postavu bez Aleksisa Sančesa i Olivijea Žirua – sa Tiom Volkotom kao najisturenijim napadačem – ali i legendom Čelsija Peterom Čehom na golu.

Uvodnih desetak minuta meča proteklo je u brzoj i otvorenoj igri na obe strane, ali nije bilo izglednijih prilika za gol. Oba tima imala su po jednu opasnu situaciju, međutim – odbrane dveju ekipa uspele su da otklone opasnost. U 11. minutu naš Branislav Ivanović našao se u duelu sa bivšim saigračem Čehom u petercu, ali je Entoni Tejlor prethodno svirao faul Kejhila u napadu.

Nastavila se u istom ritmu, da bi Arsenal u 24. minutu stigao do vođstva preko Aleksa Okslejd-Čemberlena. Neposredno pre pogotka, Ivanović je srušio Kasorlu, ali je pokušaj Volkota glavom lako uhvatio Kurtoa. Samo 120 sekundi kasnije 'Tobdžije su povele – Volkot je povukao napad svog tima i odložio loptu do Čemberlena na levom boku. Usledio je ulazak u kazneni i 'lažnjak', pre sjajnog šuta u dalji gornji ugao gola belgijskog golmana – 1:0.

Pokušao je Čelsi da izjednači do odlaska na odmor, a veliku šansu propustio je Ramires u 32. minutu. Matić je odlično uočio Vilijana na levom boku, a Brazilac idealnim centaršutom pronašao zemljaka na ivici peterca. Ipak, Ramires nije uspeo da sa samo tri metra pogodi mrežu, već je šutirao pored gola.

Isti igrač pokušao je nedugo zatim i sa distance, ali je zamalo bio neprecizan, da bi Arsenal propustio šansu da duplira svoje vođstvo pred odlazak na pauzu. Čemberlen je proigrao zahuktalog Belerina na desnom beku, Španac je stigao do gol-aut linije i poslao loptu na drugu stativu, ali je Ivanović u poslednji čas izbacio loptu u korner pre napadača 'Tobdžija'.

Murinjo je u uvodnih desetak minuta drugog dela igre odlučio da izvrši dve izmene – najpre je Loika Remija zamenio Radamel Falkao Garsija, kome je ovo zvanični debi u dresu Čelsija. Nedugo zatim, u 54. minutu Oskar je ušao na teren umesto Ramiresa.

'Plavci' su dosta energičnije i angažovanije ušli u drugi deo meča, ali ni pored toga nisu uspevali da ugroze mrežu Čeha. S druge strane, 'Tobdžije' su zapretile posle pãsa Kokelana ka Ezilu, ali je Nemac bio zamalo kratak. Nastavila se inicijativa Čelsija, a novu dobru priliku imao je Eden Azar.

Fabregas je u 63. minutu poslao divnu loptu kroz odbranu Arsenala do Edena Azara, koji je uspešno izgebao ofsajd, ali je Belgijanac iskosa šutirao preko prečke. U međuvremenu, Arsen Venger je na teren poslao Olivijea Žirua, umesto Tija Volkota, a Francuz se posle samo nekoliko minuta našao u šansi, ali nije mogao bolje iz klizećeg starta sa druge stative.

U 70. minutu obe ekipe imale su veoma dobre prilike za pogodak. Prvi je zapretio Čelsi preko Oskara iz slobodnog udarca – Brazilac je sjajno izveo prekid sa 26-27 metara, lopta je išla u same raklje, ali je Čeh pokazao zašto je jedan od najboljih golmana sveta – izbivši krajnjim naporom loptu u korner.

Bilo je opasno i posle udarca iz ugla, a i tada je Čeh bio na visini zadatka, pošto je u dva navrata otklonio opasnos, ujedno aktiviravši kontru svog tima. Ponovo je Žiru bio u šansi, posle kombinacije Kasorle i centaršuta Ramzija, ali je njegov udarac sa samo pet metara završio visoko preko gola Kurtoe.

Do kraja susreta, Kasorla i Remzi propustili su priliku da u 86. minutu reše susret. Ponovo su 'Tobdžije' izvele brz napad, da bi se Kasorla, posle pâsa sa levog krila, našao sâm ispred Kurtoe. Međutim, njegov udarac je Belgijanac zaustavio pravovremenim istrčavanjem, dok je šut Ramzija pogodio Matića.

Kasorla je sve i definitivno mogao da reši u 93. minutu, ali je Kurtua ponovo pravovremenim istrčavanjem sprečio ubedljiviji poraz svog tima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.