Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2016, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ansambl Glob teatra pobrao aplauz beogradske publike

BEOGRAD - Ansambl čuvenog londonskog Glob teatra izveo je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu komad "Dva viteza iz Verone" Vilijama Šekspira u režiji Nika Begnala.

Engleska pozorišna trupa se, poslije dvogodišnje pauze, kada je na istoj sceni sa velikim uspjehom odigrala "Hamleta" u rediteljskoj postavci Dominika Dromgula i Bila Bakhursta, ponovo predstavila beogradskoj publici, ovoga puta sa svojim najnovijim komadom, koji je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Londonu premijerno izveden prije deset dana.

Iako su karte bile tri puta skuplje od regularne cijene, Narodno pozorište je sinoć bilo puno, postavljeni su dodatni redovi u parteru, a na trećoj galeriji se stajalo.

Publika u kojoj su bili i predstavnici diplomatskog kora, velikim aplauzom je pozdravila glumce Liu Braderhed, Geri Kupera, Aruenu Galievu, Gaja Hjuza, Ember Džejms, Adama Kista, Šarlot Mils, Darmeša Patela i Freda Tomasa.

Neobična adaptacija Šekspirove prve drame čiju je radnju reditelj Begnal smestio u 1966. godinu, priča o mladalačkoj ljubavi, buntu mladih, a sve dopunjeno obiljem muzike i živim nastupom samih glumaca koji su na sceni pjevali i svirali, dobro je primljeno kod beogradske publike.

Begnal je na inovativan način, sa naglaskom na muziku, u svedenoj scenografiji, ponudio anarhističnu verziju rane Šekspirove komedije u kojoj se prepliću sudbine četvoro mladih ljudi - Valentina, Proteja, Silvije i Julije.

Mada je u pitanju komedija bilo je primetno odustvo smijeha među gledaocima, što može biti posljedica i nedovoljnog razumevanja originalnog teksta na engleskom jeziku, ali je publika apluazom pratila muzičke nastupe veselog ansambla.

Predstava "Dva viteza iz Verone", za koju muziku potpisuje Džejms Forčun, dizajn Kejti Sajks, a koreografiju Tom Džekson Grivs, danas će otvoriti treći Šekspir festival u Čortanovcima, pod otvorenim nebom, u vili Stanković.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Veliki aplauz za ansambl Glob teatra

Izvor: B92, 29.Jun.2016

Ansambl čuvenog londonskog Glob teatra izveo je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu komad "Dva viteza iz Verone" Vilijama Šekspira u režiji Nika Begnala...Engleska pozorišna trupa se, posle dvogodišnje pauze, kada je na istoj sceni sa velikim uspehom odigrala "Hamleta" u rediteljskoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.