Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2014, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti optužio Izrael za ratni zločin u Gazi

Vodeća svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesti internešenel (AI), optužila je Izrael za "bezosećajnu ravnodušnost" dok je letos napadao porodične kuće u gusto naseljenom priobalnom pojasu Gaze, i da je ta ravnodušnost u nekim slučajevima ravna ratnom zločinu.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je nalaze iz izveštaja AI i optuzilo ovu organizaciju sa sedištem u Londonu da "ignoriše dokumentovane ratne zločine koje je počinio (palestinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << pokret) Hamas".

U ratu, koji je trajao 50 dana, ubijeno je više od 2.100 Palestinaca, velikom većinom civilja, dok je 72 ljudi poginulo na izraelskoj strani, od kojih su 66 bili vojnici.

Kopnena operacija Izraela usledila je posle intenzivnih raketnih napada Hamasa na ciljeve u unutrašnjosti ove zemlje. Hamas je od 2007. na vlasti u Gazi, teritoriji pod palestinskom upravom.

Na drugoj takvoj teritoriji, Zapadnoj obali, Izrael je uhapsio na desetine Hamasovih aktivista, nakon otmice i ubistva tri izraelska tinejdžera.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Izrael počinio ratne zločine"

Izvor: B92, 05.Nov.2014

Vodeća svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesti internešenel, optužila je Izrael za ratne zločine tokom letošnjeg rata u Gazi...Amnesti internešenel je ocenio da je Izrael pokazao "bezosećajnu ravnodušnost" dok je napadao porodične kuće u gusto naseljenom priobalnom pojasu,...

Nastavak na B92...

Amnesti optužio Izrael za ratne zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2014

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel optužila je danas Izrael da je počinio ratne zločine tokom rata letos u Pojasu Gaza...Amnesti internešnel je navela da je Izrael pokazao "bezosećajnu razvnodušnost" u napadima na porodične kuće u gusto naseljenom priobalnom području,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.