Alepo: Gađan zatvor, 6 poginulih

Izvor: B92, 07.Jul.2013, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alepo: Gađan zatvor, 6 poginulih

London/Damask -- Šest zatvorenika je poginulo kada je gađan centralni zatvor u sirijskom gradu Alepu, u toku duge bitke pobunjenika i snaga predsednika Bašara el Asada.

Podatke o poginulima objavila je sirijska Opservatorija za ljudska prava, pozivajući se na mrežu aktivista na terenu. Ta organizacija, sa sedištem u Londonu, dodala je da je zatvor gađan između petka i subote, i još nije poznato ko je na njega ispalio projektile.

Agencija AP prenosi da, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto su Asadove snage pojačale intenzitet ofanziva širom zemlje, sirijsko Muslimansko bratstvo pozvalo je SAD i Evropu da im pošalju oružje.

"Obezbeđivanje odgovarajućeg oružja za Slobodnu vojsku Sirije (FSA) i pobunjenike - revolucionare sada je od većeg značaja nego u bilo kom periodu u prošlosti. Osećamo se prevarenima i razočaranima, jer su se SAD i Evropa povukli od naoružavanja FSA", navodi se u pisanom saopštenju sirijskog Muslimanskog bratstva, objavljenom na sajtovima društvenih mreža.

SAD su prošlog meseca odlučile da u principu obezbede neko naoružanje za pobunjenike, mada su zapadne zemlje zabrinute da bi ono moglo da padne u ruke ekstremističkih sunitskih muslimana koji se bore na strani pobunjenika.

Među ekstremistima je i grupa povezana sa Al Kaidom, koja se već mesecima borila za kontrolu nad zatvorom u Alepu, i držala ga u opsadi.

Opservatorija procenjuje da je od aprila oko 120 zatvorenika umrlo, što od borbi, što od bolesti ili izvršenja smrtne kazne.

Državna sirijska novinska agencija SANA rekla je da su "brojni" pobunjenici ubijeni u granatiranju zatvora, ali nije navela njihov tačan broj.

Alepo, najveći sirijski grad, nalazi se blizu granice sa Turskom. U borbama za taj grad uništeni su mnogi njegovi drevni kulturni spomenici, kao i tržnica, koja je svojevremno bila magnet za turiste.

Prema procenama UN, od marta 2011, kada su u Siriji počeli nemiri koji su u međuvremenu prerasli u građanski rat, poginulo je 93.000 ljudi, od čega 6.000 dece.

Prema navodima aktivista, u istom periodu poginulo je više od 100.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šest poginulih u granatiranju zatvora u Alepu

Izvor: Blic, 07.Jul.2013

Šest zatvorenika je poginulo kada je gađan centralni zatvor u sirijskom gradu Alepu, u sklopu duge bitke pobunjenika i snaga predsednika Bašara al Asada za kontrolu tog drevnog grada. ..Podatke o poginulima objavila je sirijska Opservatorija za ljudska prava, pozivajući se na mrežu aktivista na...

Nastavak na Blic...

U napadima u Iraku 15 mrtvih

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2013, 16:29

U Iraku je, u nizu napada, ubijeno najmanje 15 osoba, što je posljedica pobunjeničkog nasilja čiji je cilj destabilizacija zemlje i podrivanje vlade, objavili su zvaničnici u ponedjeljak, prenosi agencija AP.     Najsmrtonosniji napad desio se u gradu Madain, oko 20 kilometara jugoistočno od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.