Ako odu u ID ne mogu da se vrate

Izvor: B92, 20.Feb.2015, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako odu u ID ne mogu da se vrate"

Tri tinejdžerke iz Londona otputovale su u Istanbul odakle planiraju da se prebace na teritoriju Sirije i da se pridruže Islamskoj državi.

Zvaničnici britanske policije navode da su Šamina Begum, Kadiza Sultana i 15-godišnjakinja čije ime nije objavljeno krenule put Turske kako bi postale članice terorističke organizacije koja deluje na prostorima Iraka i Sirije, a od nedavno i u Libiji.

“Zabrinuti smo zbog broja devojki i mladih žena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su otišle ili planiraju odlazak u deo Sirije koji kontroliše Islamska država. Izbor povratka u Veliku Britaniju je često nemoguć, što njihove porodice ostavlja u očajanju“, navodi komandant protivterorističke jedinice Ričard Volton.

Britanski zvaničnici pokušavaju da stupe u kontakt sa tinejdžerkama preko društvenih mreža i kroz izveštaje turskih medija.

“Ako budemo uspeli da ih lociramo pre njihovog prelaska u Siriju postoji velika mogućnost da ih vratimo u Veliku Britaniju“, dodao je Volton i istakao da je protivteroristička jedinica kontaktirala svoje kolege u Turskoj u nameri da spreče prelazak tinejdžerki u Siriju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.