Advokat Luis: Ganić naredio napade

Izvor: B92, Tanjug, 06.Jul.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat Luis: Ganić naredio napade

London -- Bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić naredio je napade u Sarajevu 1992, godine, koji su bili nelegalni prema odredbama Ženevske konvencije.

Ovo je izjavio pred sudom u Londonu advokat Džejms Luis.

Ganić se juče pojavio pred većem Suda za ekstradicije u Londonu, gde je počela glavna rasprava povodom zahteva Srbije za njegovo izručenje.

Advokat Luis, koji zastupa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpsku vladu, koristio je video snimke, mape i izjave svedoka kako bi opisao seriju napada koji su se dogodili u Sarajevu 1992. godine, preneo je AP.

Advokat je opisao napad na ambulantna kola u kojima su se nalazili nenaoružani vojnici, na koje je pucano u trenutku kada su pokušali da se predaju. Taj incident, rekao je Luis, pratilo je granatiranje bolnice narednog dana.

Smatra se da je Ganić delovao sa drugima, a njihovo činjenje može se smatrati ratnim zločinom, rekao je Luis. Advokat Luis bi u naredna četiri dana rasprave trebalo da obrazloži ličnu ulogu Ganića u zločinima.

Pre početka suđenja, Ganić je ispred zgrade suda novinarima rekao da je zahtev Srbije politički motivisan i da ona pokušava da "manipuliše britanskim pravosudnim sistemom".

Ispred suda okupilo se više demonstranata od kojih su neki nosili plakate na kojima je pisalo "Ganić: Ruke su mu krvave".

Očekuje se da će sudu trebati nekoliko sedmica do donošenja odluke o Ganićevom izručenju, navela je američka agencija.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a 10 dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora, uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovom izručenju.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.