AI: Izjava Kosorove zabrinjavajuća

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Izjava Kosorove zabrinjavajuća

London -- Amnesti internešenel smatra da izjava hrvatske premijerke pokazuje odsustvo političke volje da se istraže zločini koje su počinili hrvatski vojnici.

AI je izrazio zabrinutost da takve izjave osnažuju postojeću atmosferu nekažnjivosti za takve zločine.

Ta organizacija podseća da se 5. augusta ove godine u Kninu okupio državni vrh Hrvatske na proslavi godišnjice akcije Oluja, koju je hrvatska vojska od avgusta do novembra 1995. godine izvela u Krajini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Za vreme i posle te akcije, kako podseća AI, iz Krajine je pobeglo oko 200.000 Srba, a zabeležena su brojna kršenja ljudskih prava Srba koji su ostali u tom regionu, ubistva i mučenja.

AI navodi da je na proslavi u Kninu premijerka Kosor, čestitajući godišnjicu Oluje, poseban pozdrav uputila generalim Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje je Haški tribunal zbog zločina u Krajini osudio na dugogodišnje zatvorske kazne.

"AI je izuzetno zabrinut da bi takve izjave kojima se napada Tribunal i glorifikuju operacija Oluja i osobe koje se smatraju odgovornim za zločine počinjene u toj operaciji mogle da pošalju političku poruku kojom se potkopava pravda. To bi moglo da obeshrabri pravosudni sistem da istraži i procesuira zločine počinjene u operaciji Oluja", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, AI izražava zabrinutost i zbog nesrazmerno malog broja istraga u odnosu na broj počinjenih zločina, navodeći da se, prema podacima Državnog tužilaštva Hrvatske, vode samo tri istrage zločina počinjenih u operaciji Oluja.

"AI je zabrinut da su vlasti propustile da ispune svoju obavezu da u potpunosti istraže i procesuiraju ratne zločine sankcionisane međunarodnim pravom koji su počinjeni u toj operaciji", navodi se u saopštenju.

AI navodi i da je u više navrata pozvao Hrvatsku da pokaže političku volju da se pozabavi nasleđem rata, pošto "odsustvo takve političke volje stvara atmosferu koja ne samo što ometa kažnjavanje, nego i sprečava da žrtve zločina i njihove porodice dobiju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje".

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je na proslavi godišnjice Oluje pozdravila generala Antu Gotovinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.