44. Bemus od 11. do 21. oktobra

Izvor: Politika, 19.Jun.2012, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

44. Bemus od 11. do 21. oktobra

BEOGRAD – Beogradske muzičke svečanosti - Bemus, 44. po redu, biće održane od 11. do 21. oktobra pod sloganom „Opsada Beograda”, najavio je danas vršilac dužnosti direktora „Jugokoncerta” Boško Radojković, istakavši da je kompletan program već pripremljen i da se čeka potvrda još nekoliko koncerata.

Umetnički direktor Bemusa kompozitor Zoran Erić objasnio je na konferenciji za novinare da je slogan „Opsada Beograda” zadržan, iako su zbog nedostatka sredstava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odustali od izvođenja istoimene opere Stivena Storaćija iz 1791. godine, koja je nakon premijere u Londonu, retko izvođena.

Slogan festivala, kako je rekao Radojković, asocira na čestu opsadu Beograda, ali i na tešku situaciju u kojoj se nalazi danas kultura - na „opasadu kulture i muzike” i na zaposedanje novih prostora i ulica što im je cilj da učine ovogodišnjim izdanjem Bemusa.

Manifestaciju će, 11. oktobra, otvoriti „Orkestar bez granica” sa dirigentom Premilom Petrovićem i solistom pijanistom Simonom Trpčeskim.

Pomoćnik direktora „Jugokoncerta” Biljana Zdravković rekla je da planiraju, ukoliko postignu dogovor sa nadležnima, da „Orkestar bez granica” nastupi u Palati Srbija.

„Želimo da izmestimo muziku u jedan nekoncerti prostor, prostor u kome su donošene mnoge odluke koje su se odražavale na naše živote i da time orkestar prevaziđe granice i klasično predstavljanje”, dodala je Zdravković.

Za 13. oktobar u Kolarčevoj zadužbini najavljen je koncert priznatog pijaniste Aleksandra Madžara koji će izvesti svih šest Bahovih partita za klavir, dok će se sutradan u istoj sali predstaviti francuski ansambl „Les Arts Florišants” (Les art Florison), a na programu su Kantate Marka-Antoana Šarpantjea.

Gudači Svetog Đorđa i Ansambl za novu muziku Gradilište izvešće 15. oktobra porudžbinu Bemusa - kompoziciju za trio i kamerni gudački ansambl Srđana Hofmana.

LP Duo (Sonja Lončar i Andrija Pavlović), Štencl duo (Hans-Peter Štencl i Folker Štencl) i Beogradski gudački orekstar „Dušan Skovran” nastupiće 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini sa atraktivnim programom, u kome se izdvaja Bahov Koncert za 4 klavira i gudački orekstar.

U okviru 44. Bemusa premijerno će u Srbiji biti izvedena opera „Svadba” za šest ženskih glasova Ane Sokolović, kompozitorke srpskog porekla koju je nedavno Kanadski parlament proglasio nacionalnim blagom Kvebeka. Opera će biti koncertno izvedena, najverovatnije u Ateljeu 212.

Prvi put na Bemusu nastupiće i slavni Pako de Lusija, koji je 2010. godine održao koncert u Beogradu, u okviru Gitar art festivala, a trenutno priprema novi album.

Zdravković je, uz napomenu da će kompletan program najaviti u septembru, rekla da žele da Bemus izađe iz okvira koncertnog događaja, te će tako imati niz dodatnih segmenata.

Drugog dana festivala okupiće se predstavnici različitih festivala iz regiona, Evropske asocijacije festivala, Evropske komisije, kako bi razgovarali o budućnosti festivala, koji su, naročito u ovom regionu, u teškoj situaciji.

Zdravković je najavila obeležavanje jubileja francuskog kompozitora Kloda Debisija (150 godina od rođenja) u izvođenju ansambala Radio-televizije Srbije, dok će povodom 100 godina od rođenja američkog kompozitora Konlona Nankaroua, pijanistkinja Nada Kolundžija održati koncert u Bitef teatru.

U Bitef teatru biće predstvaljena i koreografija Miloša Sofrenovića, na muziku Jana Visockog, a Bemus je poručio kompoziciju od Ivana Brkljačića za ansambl koji čine četiri perkusionista.

Ulaznice za tri koncerta biće u prodaji od 25. juna. Cena ulaznica za koncert Alaksandra Madžara kreće se od 500 do 1.100 dinara, za nastup ansambla „Les Arts Florišants” od 800 do 1.600, a za koncert Paka de Lusije od 1.800 do 3.200 dinara.

Na pitanje novinara zbog čega na Bemusu ne učestvuje Beogradska filharmonija, Radojković je rekao da su „oni preskupi za njih”, kao i da je ponuđena saradnja „Madlenianumu” oko izvođenja opere „Opsada Beograda”, ali je zemunski teatar to odbio.

Tanjug

objavljeno: 19.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.