UN sutra o kandidaturi Jeremića

Izvor: B92, 07.Jun.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN sutra o kandidaturi Jeremića

Beograd -- Članice UN sutra biraju novog predsednika Generalne skupštine. Za tu funkciju kandidovani su ministar Vuk Jeremić i litvanski ambasador u UN Dalijus Čekulis.

Tajno glasanje počinje u deset sati. Novi predsednik Generalne skupštine biće kandidat koji osvoji prostu većinu glasova.

Diplomatski izvori tvrde da poslednjih nedelja raste pritisak pojedinih zemalja, među kojima su Nemačka i SAD, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podržavaju Čekulisa. Ipak, Jeremić ima malu prednost da zauzme funkciju drugog čoveka UN, predsedavajućeg skupštine sveta.

Nekadašnji ambasador Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović smatra da bi to bilo i značajno priznanje Srbiji.

"Njegova uloga je više protokolarna, ali značajna protokolarna, jer ako bi se bilo koja omaška desila u radu Skupštine to bi odmah postao politički problem. Tu se traži odgovorna ličnost sa iskustvom, sa taktom, sa znanjem jezika i sa neutralnošću u odnosu na teme koje njegovi sagovornici pred njega iznose”, kaže on.

Kako je reč o prvenstveno protokolarnoj funkciji, pitanje je koliko Srbiji zapravo znači da ima diplomatu na mestu predsedavajućeg.

Urednik spoljnopolitičke rubrike lista "Politika" Boško Jakšić smatra da Srbija tako može čak da se zameri delu EU i sveta.

"Setimo se samo da je Makedonija imala diplomatu na tom mestu, pa nije uspela da spreči ni sukob sa Grčkom ni da odblokira napredovanje ka EU i NATO”, smatra on.

Jeremića podržavaju Kipar i Italija, iz regiona Crna Gora. Arapske zemlje ne gledaju blagonaklono na to što Litvanija nije glasala za prijem Palestine u UNESKO, pa se i tu vidi Jeremićeva prednost.

Srbija računa i na glasove afričkih i azijskih zemalja, koje su prošle godine učestvovale u obeležavanju 50 godina prvog Samita nesvrstanih u Beogradu.

Novi predsedavajući će na čelu Generalne skupštine biti od septembra 2012. do septembra 2013. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.