Izvor: Radio 021, 30.Jul.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turistički bum u Litvaniji zbog serije "Černobilj"

Televizijska serija "Černobilj" u produkciji američke kuće "HBO" o nesreći u sovjetskoj nuklearnoj elektrani podstakla je globalno interesovanje za ovaj događaj iz 1986. godine i turizam u Litvaniji.

Lokacija na kojoj je snimana serija u ovoj baltičkoj zemlji postala je centar takozvanog atomskog turizma od kada su epizode emitovane ranije ove godine.

Elektrana Ignalina urađena je po sličnom nacrtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao nuklearna centrala Černobilj. Objekat poseduje iste reaktore koji se hlade vodom i kontrolišu grafitnim šipkama, a kapacitet im je 1.500 megavata. Ignalina je zatvorena pre deset godina, a njeno gašenje i rasklapanje bili su uslov za ulazak Litvanije u EU 2004. godine.

Elektrana je sada otvorena za turiste. Prošle godine ju je obišlo 2.240 ljudi, a samo do jula ove godine zabeležen je dolazak 1.630 turista. Zanimanje za ovaj objekat i dalje raste, rekli su zvaničnici.

Obilazak elektrane udaljene 160 kilometara severno od Viljnusa traje tri časa. Posetioci dobijaju dozimetre, plastične šlemove, belu odeću i cipele pre obilaska dugih, slabo osvetljenih hodnika, prostorija sa reaktorima, hangara za turbine i kontrolnog centra sa crvenim dugmetom koje je u Černobilju pritisnuto neposredno pre eksplozije.

Strogo je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, kamera i komzumiranje hranje, pića i cigareta.

Obilazak košta 67 evra po osobi, a ulaznice se prodaju do katoličkog Božića, izjavila je Natalija Survila, portparolka elektrane Ignalina.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Efekat "Černobilja": Bivša nuklearka ne može da se odbrani od naleta "atomskog turizma"

Izvor: B92, 30.Jul.2019

Televizijska serija "Černobilj" u produkciji američke kuće "HBO", o nesreći u toj sovjetskoj nuklearnoj elektrani, podstakla je globalno interesovanje za taj događaj iz 1986. godine, ali i turizam u Litvaniji.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.