Svađa Srbije i Litvanije oko predsedavanja u UN

Izvor: S media, 29.Mar.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svađa Srbije i Litvanije oko predsedavanja u UN

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić "pokrenuo je diplomatsku svađu u istočnoj Evropi" svojom kandidaturom za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, piše danas u analizi agencija Frans pres.

Frans pres podvlači da je šef litvanske diplomatije Audronius Ažubalis optužio Rusiju da oživljava neprijateljstva iz "Hladnog rata" time što podržava Jeremića za to mesto, a ne kandidata Viljnusa, litvanskog ambasadora u UN Dalijusa Čekuolisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i kazao da je Jeremić pokušao da "ucenjuje" njegovu zemlju.

Jeremić: Većina zemalja sveta na strani Srbije

Vujanović: Crna Gora će podržati kandidaturu Jeremića

Lagumdžija: Nisam dao podršku kandidaturi Jeremića

Jeremić je u intervjuu Frans presu zvanično odbacio te optužbe i ocenio da Srbija zaslužuje da dobije neku važnu medjunarodnu poziciju.

Ove godine predsedavanje Generalnom skupštinom treba da pripadne jednoj od zemalja iz Istočne Evrope, ali 193 članice Generalne skupštine treba da glasaju o tome u junu, prvi put od 1991. pošto se zemlje u grupi nisu složile oko kandidata kao što se to obično radi. U grupi Istočne Evrope ima 23 zemlje.

"Oživeli stari rivaliteti"



I Jeremić i Ažubalis vode žestoku kampanju za kandidaturu u Njujorku, navodi Frans pres.

Jedan ambasador iz istočne Evrope rekao je da je taj slučaj "oživeo sve stare rivalitete u Istočnoj Evropi" i dodao da im to sada nije potrebno.

Ažubalis je rekao da odbijanjem da glasaju u okviru regionalne grupe, Rusija i Srbija pokušavaju da "stave veto" na ambicije Litvanije za to mesto. On je rekao da je Litvanija podnela svoju kandidaturu u junu 2011. godine i da je bio zaprepašćen kad je čuo u januaru ove godine da se za isto mesto kandidovao i Jeremić.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.