Srbiji ograničen izvoz svinjskog mesa u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2014, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji ograničen izvoz svinjskog mesa u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan

Srbiji je od 5. juna ograničen izvoz svinjskog mesa u zemlje Cerinskog saveza – Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, izjavio je direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski.

 
“Može se izvoziti sirovo meso sa kostima, polutke i četvrti mesa,” naveo je Bugarski, u pauzi skupstinskog odbora za poljoprivredu. On je objasnio da je Carinski savez, zbog pojave afričke kuge svinja u Litvaniji i Poljskoj prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zabranio uvoz mesa iz Evropske unije, a zbog toga je uradio i pregled našeg veterinarskog sistema i proizvođača i prerađivača mesa, koji imaju odobrenje za izvoz u Rusiju i zemlje Carinskog saveza.
“Naši proizvođači ih nisu ubedili, odnosno dokazi koje su naši proizvođači pružili ruskoj strani, nisu bili dovoljno čvrsti,” napomenuo je Bugarski i istakao da te zemelje žele da uvoze meso od nas naročito zbog toga što, kako je naveo, “njihovo tržište sada vapi za svinjskim mesom,” ali oni su tog stava da ne žele ništa gde se može posumnjati da ima problema sa mesom kao što je slučaj u zemljama EU.
Bugarski je precizirao da je Srbija u zemje Carinkog saveza za prava tri meseca ove godine izvezla mesa više nego cele prošle godine i njima je to, kako je rekao, probudilo sumnju da se “tu eventualno nije pojavilo prepakivanje”, jer je pre nekoliko godina postojala slična afera sa šećerom.
Izvor: tanjug.rs
 

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.