Šaomi na udaru: Cenzurišu korisnike?

Izvor: B92, 27.Sep.2021, 17:57

Šaomi na udaru: Cenzurišu korisnike?

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi saopštio je danas da angažuje nezavisnog eksternog stručnjaka da proceni tvrdnje litvanske vlade.

Oni, naime, tvrde da smartfoni ove korporacije imaju funkciju cenzure.

"Pošto odbacujemo kvalifikacije u datim zaključcima, angažujemo nezavisnog eksperta kao treću stranu da proceni tvrdnje navedene u izveštaju", naveo je portparol Šaomija u saopštenju, prenosi Rojters.

Ovo saopštenje je usledilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon što je litvansko Ministarstvo odbrane pozvalo prošle nedelje potrošače da bace kineske telefone, posle izveštaja Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) u kojem se tvrdi da je u telefone Šaomija navodno ugrađena mogućnosti cenzure.

Kineska kompanija je tada u reagovanju navela da njeni uređaji "ne cenzurišu komunikaciju korisnika bilo da je reč o dolaznim ili odlaznim pozivima".

Šaomi ulazi u sektor e-vozila

Šaomi nije precizirao koju nezavisnu organizaciju angažuje za sprovođenje procene, a portparol je Rojtersu otkrio da je reč o organizaciji sa sedištem u Evropi.

Kao odgovor na tvrdnje o cenzuri, kompanija je objavila da koristi jedan advertajzing softver kako bi zaštitila klijente od određenih sadržaja, poput pornografije i komentara koji vređaju lokalne korisnike, što je praksa koja, kako kaže, predstavlja standard u ovoj industriji.

Iz Šaomija su dodali da je u pogledu privatnosti podataka kompanija usklađena sa ISO/IEC 27001 standardima za upravljanje bezbednošću informacija i sa ISO/IEC 27701 sistemom za upravljanje privatnošću podataka, što su dva okvira za praćenje evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.