SRBIJA - LITVANIJA: Lepota igre protiv fizičke snage

Izvor: MVP.rs, 18.Sep.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA - LITVANIJA: Lepota igre protiv fizičke snage

U petak nas očekuje druga polufinalna utakmica Evrobasketa.

Prvi polufinalni susret na 39. smotri najboljih ekipa Starog kontinenta doneo je mnogo uzbuđenja. Pau Gasol je gotovo sam odveo Španiju u finale, a ona će se tamo sastati sa boljim iz još jednog klasika. Drugi finalista biće bolji iz okršaja Srbije i Litvanije. Duel je zakazan za petak u 21 sat. Direktan prenos možete da gledate na prvom programu "Radio-televizije Srbije".

Kada se pomenu ove dve selekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << prva asocijacija je finale Evropskog prvenstva iz 1995. godine, kada je Jugoslavija u antologijskoj utakmici bila bolja rezultatom 96:90. Tada plejmejker, a danas srpski selektor, Aleksandar Đorđević je ubacio 41 poen!

Petak Crveni - Crni (U18 Ol-star meč, 14č) Letonija - Češka (za 7. mesto, 18.30č) Srbija - Litvanija (polufinale, 21č)

Ali, stvari su se od tada mnogo promenile. Jugoslavija se dodatno smanjila i postala Srbija, ali i sada u svome sastavu ima košarkaše sposobne da ubace 30 poena. Sa druge strane, Litvanija nema Arvidasa Sabonisa ili Šarunasa Marčiulionisa, ali se sa velikih takmičenja u poslednjih nekoliko godina redovno vraća sa medaljom.

Od pomenutog susreta iz 1995. prošlo je 20 godina, a Jugoslavija / Srbija i Crna Gora / Srbija i Litvanija su se na Evropskim prvenstvima sastajale još pet puta. Četvrtfinale Evrobasketa 1997. pripalo je Jugoslaviji, a šest godina kasnije u istoj fazi takmičenja je slavila Litvanija. U oba navrata pobednici ovih okršaja su se okitili zlatnom medaljom. Potom je usledila pauza od šest godina, da bi na poslednja tri Evropska prvenstva Srbija i Litvanija odigrale tri meča u grupnoj fazi takmičenja. Orlovi su slavili 2009. i 2013, a rival 2011. na domaćem terenu. Bolan poraz Srbiji selekcija Litvanije je nanela u Turskoj 2010. godine, kada je slavila u meču za treće mesto na Svetskom prvenstvu.

Pred večerašnji okršaj situacija je jasna i to bi trebalo istaći. Srbija je ekipa koja je prikazala najlepšu košarku u dosadašnjem toku Šampionata i ekipa koja nije doživela poraz u prethodnih sedam utakmica. To je stavlja u ulogu favorita, ali bi to trebalo da opravda na terenu. Sa druge strane, Litvanija se mučila, odigrala šest utakmica na jednu loptu i od toga pet dobila. Nema sumnje da će i u polufinalu dati svoj maksimum, a za šta će to biti dovoljno u velikoj meri će zavisiti od rivala. Jer, ukoliko Orlovi odigraju onako kako su igrali do sada pobeda će biti veoma blizu.

SRBIJA

SASTAV

PG: Miloš Teodosić (CSKA, 28, 195), Stefan Marković (Unikaha, 27, 195), Nemanja Nedović (Unikaha, 24, 193)

SG: Bogdan Bogdanović (Fenerbahče, 23, 198), Dragan Milosavljević (Alba, 26, 198)

SF: Nikola Kalinić (Fenerbahče, 23, 202), Marko Simonović (bez kluba, 29, 202)

PF: Nemanja Bjelica (Minesota, 27, 209), Zoran Erceg (bez kluba, 30, 210)

C: Miroslav Raduljica (Panatinaikos, 27, 213), Ognjen Kuzmić (Panatinaikos, 25, 213), Nikola Milutinov (Olimpijakos, 20, 211)

Selektor: Aleksandar Đorđević (48)

Sedam utakmica. Isti broj pobeda i samo jedna od njih nije bila sa dvocifrenom razlikom. Srbija je najbolja napadačka ekipa na Evrobasketu sa 88 ubačenih poena po utakmici. Orlovi prosečno beleže 25.3 asistencija što dovoljno govori o timskoj igri, a i u ovom segmentu su najbolji na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta. Za razliku od nekih predhodnih takmičenja, četa Saše Đorđevića nalazi se i u vrhu liste najboljih skakačkih ekipa. Sa 37.9 uhvaćenih lopti po meču zauzimaju visoko četvrto mesto.

Rezultati Srbija - Španija 80:70 Srbija - Nemačka 68:66 Srbija - Island 93:64 Srbija - Turska 91:72 Srbija - Italija 101:82 Srbija - Finska 94:81 Srbija - Češka 89:75

Najbolji strelac Srbije je Nemanja Bjelica sa 14.7 poena. Krilni centar Minesote je i prvi skakač ekipe sa 7.1 uhvaćenih lopti po meču. Ali, ono što je impresivnije je činjenica da je Bjelica za dva poena šutirao sa neverovatnom uspešnošću od 73.8 odsto (31/42). Prva violina i čovek od koga zavisi igra tima je Miloš Teodosić. Najbolji asistent Evropskog prvenstva prosečno beleži 8.3 dodavanja po utakmici, a ono u čemu može da bude mnogo bolji je šut za tri poena. Kapiten je ubacio samo 10 trojki iz 43 pokušaja na prethodnih sedam utakmica (23.3%).

Ono što je odlikovalo Srbiju u prvih sedam utakmica je zrela igra, odnosno strpljenje. A, to će im biti preko potrebno u duelu sa Litvanijom. Selektor Đorđević je sjajno postavio igru. Veliki posao za tim radi Stefan Marković. Popularni Pefi prenosi loptu i tako štedi Teodosića, koji je preuzima na protivničkoj polovini i potom stvara magiju. Takva taktika je značajno smanjila ulogu Bogdana Bogdanovića, koji je tokom priprema imao problema sa povredom leđa. Ipak, bek Fenerbahčea je pogodio nekoliko važnih šuteva na Turniru i tako potvrdio koliko je značajan igrač u rotaciji.

A, visoki igrači rade neverovatne stvari. Miroslav Raduljica je odigrao nešto slabije prva dva meča, ali je potom vezao pet strašnih utakmica na kojima je prosečno beležio 18 poena, uz šut iz igre 38/49 (77.6%)! Sa druge strane, Zoran Erceg je ubacio 10 trojki iz 20 pokušaja, od čega sedam iz 11 pokušaja na poslednja tri meča. Njima bi trebalo dodati i Nikolu Kalinića, koji sa strane pomoći zatvara sve moguće i nemoguće situacije u defanzivi, dok na drugoj strani terena koristi to što ga protivničke odbrane često potcenjuju. Na prethodnih sedam mečeva je ubacio šest trojki, a probao je 11 puta.

Na kraju, kako to selektor Đorđević često voli da istakne, Orlovi bi trebalo da se skoncentrišu na svoju igru. U ovom meču za mnogo toga će se oni pitati na terenu, a do ostvarenja zacrtanog cilja je ostao još jedan, često najteži, korak.

LITVANIJA

SASTAV

PG: Mantas Kalnietis (Žalgiris, 28, 196), Lukas Lekavičius (Žalgiris, 21, 183)

SG: Renaldas Seibutis (Darušafaka Doguš, 30, 196), Arturas Milaknis (Uniks, 29, 195)

SF: Jonas Mačiulis (Real Madrid, 30, 198), Mindaugas Kuzminskas (Unikaha, 25, 205), Deividas Gailius (Lijetuvos Ritas, 27, 201)

PF: Paulius Jankunas (Žalgiris, 31, 206), Domantas Sabonis (Gonzaga, 19, 208), Antanas Kavaliauskas (Lijetuvos Ritas, 30, 209)

C: Jonas Valančiunas (Toronto, 23, 213), Robertas Javtokas (Žalgiris, 35, 211)

Selektor: Jonas Kazlauskas (60)

Uzimajući u obzir sve parametre, Litvanija je prosečan sastav, ali dobra ekipa. Lider je Jonas Valačniunas i njegovo zaustavljanje rivalima olakšava posao. Ali, to je lako u teoriji. U praksi ide teže.

Rezultati Litvanija - Ukrajina 69:68 Litvanija - Letonija 68:49 Litvanija - Belgija 74:76 Litvanija - Estonija 64:62 Litvanija - Češka 85:81 OT Litvanija - Gruzija 85:81 Litvanija - Italija 95:85 OT

Ofanzivna snaga Litvanije je pikenrol igra. Mantas Kalnietis je dobar dodavač, ali plejmejker lošeg šuta (8/33 za tri). Ipak, dve trojke u važnim momentima četvrtfinalnog duela sa Italijom upozoravaju da ga ne bi trebalo previše testirati u tom pogledu. Sa 7.9 dodavanja koja njegovi saigrači pretvore u poene po meču, Kalnietis deli drugo mesto liste liste najboljih asistenata Evrobasketa sa Tomašom Satoranskim iz Češke.

Kalnietisovi pasovi posle pikenrola uglavnom idu na Valančiunasa, koji je najbolji strelac (17.2p) i skakač (9.2sk) ekipe. U slučaju da rivali skupljaju odbranu i na taj način brane ovu vrstu napada idu dodavanja za "spot ap" šuteve Jonasa Mačiulisa i Arturasa Milaknisa pre svih.

Kao što smo već naveli, Litvanija je u dosadašnjem toku takmičenja odigrala sedam utakmica. Šest je odlučeno na jednu loptu, a pet u korist izabranika Jonasa Kazlauskasa. Radi se o ekipi koja ima limite, ali koja je fizički snažna, uporna i ukoliko joj se dozvoli najmanja šansa oberučke će je prihvatiti. Zbog toga je važno zaustaviti njihov šut. Daleko su od nekih ranijih generacija košarkaša iz ove zemlje kada je dalekometna paljba u pitanju. Uglavnom su to "spot ap" situacije, ali ih realizuju sa izuzetnim procentima. Mačiulis je ubacio 13 trojki iz 21 pokušaja, Milaknis devet od 20, a Paulius Jankunas sedam iz 11 upućenih šuteva iza linije 6.75 metara. U duelu sa Italijom učinak Litvanaca u šutu za tri poena je bio 11/18!

Za očekivati je da Litvanija u polufinalu pokuša da obori tempo utakmice i da igra pozicionu košarku sa dugačkim napadima. Dubinu tima za drugačiji način igre nemaju, a čini se ni dovoljno poena u rukama.

(foto: FIBA / Ciamillo - Castoria)
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.