Izvor: Blic, 21.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i EU postigle dogovor o strateškom partnerstvu

Zemlje članice Evropske unije postigle su danas sporazum o nacrtu pregovora za novu strategiju partnerstva EU sa Rusijom, pošto su najzad uspeli da pridobiju Litvaniju, saopštila je danas Slovenija koja trenutno predsedava EU.



Kako je prenela slovenačka novinska agencija STA, Litvaniju koja je mesecima blokirala postizanje konsenzusa, su ostale zemlje članice uspele da ubede da prihvati uslove pregovora EU sa Rusijom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Litvanija se protivila postizanju novog dogovora sa Rusijom, dok se brojna pitanja koja se tiču dogovora ne uključe u pregovarački mandat koji ima EU.Radi se o sukobu u Gruziji i Moldaviji, energetskoj sigurnosti i uspešnoj saradnji u oblasti pravosuđa.

Novi politički sporazum sa Rusijom bi trebalo da bude potpisan na najvišem nivou, na samitu u koji će se održati 26. i 27. juna, gde će novi ruski predsednik Dmitrij Medvedev prvi put zvanično predstavljati Rusiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.