Raskid ugovora za „Azotaru”?

Izvor: Politika, Beta, 08.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskid ugovora za „Azotaru”?

„Univerzal”, kao jedan od vlasnika, predlaže da Direkcija za robne rezerve i Ministarstvo poljoprivrede daju garanciju za otkup planirane količine veštačkog đubriva koja bi se proizvela u 2009.

Danas bi trebalo da bude poznato da li će Agencija za privatizaciju raskinuti ugovor sa vlasnikom „Azotare” Pančevo ili će litvansko-srpskom konzorcijumu biti produžen rok za ispunjenje obaveza. Očekuje se da Agencija saopšti kakav je njen stav nakon sprovedene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kontrole, a prema saznanjimakoja su juče bila dostupna „Politici” raskid ugovora je sasvim izvestan.

U ponedeljak, 5. januara, kontrolori Agencije su bili u fabrici i proveravali da li je novi vlasnik uplatio iznos od 3,3 miliona evra, koji je Agencija naložila da se plati kao naknada za neovlašćenu prodaju imovine. Direktor preduzeća i sindikalni funkcioneri saopštili su da taj iznos nije uplaćen na ime subjekta privatizacije.

Inače, tri sindikata „Azotare” odlučila su 6. januara da radnici privremeno prekinu protest i blokadu upravne zgrade do ponedeljka, 12. januara. Oni očekuju da će kupoprodajni ugovor biti raskinut i da će „Azotaru” preuzeti Akcijski fond kako bi proizvodnja bila što pre pokrenuta.

Predsednik Samostalnog sindikata „Azotare” Milan Ivović je istakao da više od 1.000 radnika veruje da će Agencija raskinuti kupoprodajni ugovor sa srpsko-litvanskim konzorcijumom jer kupci osim što nisu na vreme uplatili 3,3 miliona evra na ime rate po osnovu nelegalne prodaje pogona „Karbamid 2”, nemaju plan pokretanja proizvodnje mineralnih đubriva, a zaposlenima duguju četiri zarade.

„Azotaru” Pančevo, nekada najveću fabriku amonijaka i veštačkog đubriva na Balkanu, koja mesecima ne radi, kupio je 2006. godine konzorcijum dve litvanske kompanije „Arvi i Saniteks” i srpske kompanije „Univerzal holding” za 13 miliona evra.

Juče se oglasila i kompanija „Univerzal holding” i saopštila da je odluku o prodaji nezavršenog pogona „Karbamid” doneo njen većinski vlasnik na skupštini akcionara te fabrike u skladu sa tumačenjem ugovora sa Agencijom za privatizaciju.

U saopštenju se kaže da su sva sredstva dobijena prodajom tog pogona uplaćena na račun „Azotare” i potrošena za izmirivanje tadašnjih velikih dugovanja fabrike, uglavnom državnim poveriocima, o čemu je obaveštena Agencija za privatizaciju.

„Univerzal holding” navodi u saopštenju da je u trenutku privatizacije 2006. godine cena gasa iznosila 280 američkih dolara za hiljadu kubnih metara, a da je u četvrtom kvartalu ona dostigla 480 dolara s tendencijom daljeg rasta. U takvim uslovima proizvodnja je nekonkurentna, a očekuju da će gubitak u 2008. iznositi 30 miliona evra. „Univerzal” kao jedino rešenje vidi saradnju konzorcijuma i državnih institucija, jer bi raskid ugovora i uvođenje stečaja značili kraj fabrike koja je jedini proizvođač veštačkog đubriva u Srbiji. Jedno od rešenja bi moglo biti da Direkcija za robne rezerve i Ministarstvo poljoprivrede daju garanciju za otkup planirane količine veštačkog đubriva koja bi se u 2009. proizvela u „Azotari”.

Novi vlasnici podsećaju da je fabrika i pre privatizacije godinama poslovala sa gubicima, da je bila dotirana od strane države i da je imala ogromna dugovanja prema poveriocima.

J. R. i Beta

[objavljeno: 09/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra odluka Agencije o Azotari

Izvor: B92, 08.Jan.2009

Pančevo -- Agencija za privatizaciju sutra bi trebalo da objavi da li će ugovor sa vlasnikom Azotare Pančevo biti raskinut ili će biti produžen rok za izmirenje obaveza...Šef Službe za informisanje Agencije Dušan Belanović rekao je da će "izveštaj verovatno biti objavljen sutra" i nije želeo...

Nastavak na B92...

Poništen ugovor o prodaji Azotare

Izvor: B92, 09.Jan.2009, 16:37

Beograd -- Agencija za privatizaciju Srbije raskinula je ugovor o prodaji Azotare Pančevo, zbog toga što vlasnik nije raspolagao imovinom preduzeća u skladu sa ugovorom...Šef Službe za informisanje Agencije Dušan Belanović za B92 je kazao da je odluka o raskidu ugovora sa kupcem Azotare, konzorcijumom...

Nastavak na B92...

Raskinut ugovor o prodaji Azotare

Izvor: TV Avala, 09.Jan.2009

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je danas da je raskinula ugovor sa novim vlasnikom Azotare Pančevo konzorcijumom dve litvanske kompanije - Arvi i Saniteks i srpske kompanije Univerzal holding.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.