RS: Strancima 96% kapitala banaka

Izvor: B92, 11.Jun.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Strancima 96% kapitala banaka

Banjaluka -- U Republici Srpskoj čak 96 odsto bankarskog kapitala nalazi se u rukama osam inostranih banaka.

Ipak, sva dobit od bankarskih poslova ne završava u Srpskoj, iako banke ne plaćaju PDV na platni promet i finansijske usluge.

Od 10 banaka sa većinskim inostranim kapitalom dominira austrijski u tri banke, dok je po jedna banka u većinskom vlasništvu akcionara iz Slovenije, Srbije, Litvanije, Holandije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i SAD, podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Ekonomisti tvrde da domaće banke ne mogu da izdrže konkurenciju inostranih koje su zauzele domaće tržište, pa u pojedinim manjim mestima u RS ima i do deset poslovnica banaka.

Među bankama iz RS koje uspešno posluju u tržišnoj utakmici sa velikim konkurentima iz inostranstva je Nova banka Banjaluka sa većinskim domaćim akcionarima.

Direktor ove banke Milan Radović rekao je da dobit banaka po isplati poreza odlazi u mesto u kojem je sedište vlasnika akcija, dok se za akcionare Nove banke dobit isplaćuje u RS, jer su većina domaći subjekti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.