Nemci najradije ulažu u Češku

Izvor: B92, 05.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci najradije ulažu u Češku

Berlin -- Češka je najatraktivnija zemlja za ulaganje u istočnoj Evropi, pokazalo je istraživanje Nemačke privredne komore.

Mađarska je proglašena najnepogodnijom zemljom za ulaganje

Među najpoželjnijim destinacijama za ulaganja su i Slovenija, Slovačka, Nemačka, Poljska, Mađarska, Estonija, Litvanije i Letonija. Zemlje centralne i istočne Evrope učestvuju u robnoj razmeni Nemačke sa 16 posto, a nemački izvoz u prošloj godini u zemlje tog regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dosegao 154 milijarde evra.

Među različitim pitanjima postavljenim nemačkim preduzetnicima, Poljska je naprvom mestu prema tome kako vide njemu ekonomsku situaciju sa 73 posto pozitivnih odgovora, 27 odsto zadovoljavajih, dok je niko ne smatra lošom.

Najgore je prošla Mađarska u kojoj samo jedan posto investitora ekonomsku situaciju ocenjuje dobrom, 42 posto zadovoljavajućom, a 57 posto lošom.

Poljska je prva i prema investicionim planovima nemačkih preduzetnika. Za nju je 55 posto investitora najavilo povećana ulaganja u ovoj godini, 38 posto izjasnilo se da će izdvojiti jednak novac za projekte u toj zemlji, dok je tek sedam posto objavilo smanjenje investicija.

Iako su Češku proglasili najatraktivnijom istočnoevropskom zemljom za ulaganje, samo 26 posto ulagača najavilo je povećanje investicija u ovoj godini, 41 posto se izjasnilo da će zadržati nivo iz prethodne, a 19 posto će svoja ulaganja smanjiti, dok 15 posto uopšte više ne namerava da ulaže u češku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.