Nastavljena istraga o ubistvu litvanskog carinika

Izvor: Politika, 20.Sep.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena istraga o ubistvu litvanskog carinika

Priština pokušava da otvori novi Račak, a poznato je da su Srbi tražili produženje mandata Euleksa, kaže Milan Ivanović, predsednik SNV severnog Kosmeta

Kosovska Mitrovica – Operativne jedinice Euleksa i regionalne Kosovske policijske službe nastavljaju istragu povodom ubistva pripadnika carine Euleksa, Litvanca Adrijusa Šenavičijusa (35). On je u ponedeljak ujutru smrtno stradao nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na dva vozila Euleksa iz zasede otvorena rafalna paljba, na magistralnom putnom pravcu Kosovska Mitrovica – Leposavić u mestu Balaban, u zvečanskoj opštini.

Ubijeni Šenavičijus, službenik za carinske prihode na prelazima Brnjak i Donje Jarinje, služio je drugi mandat u misiji Euleksa na Kosovu i Metohiji – prvi od aprila 2010. do maja 2011, a ovaj je započeo avgusta 2012. godine.

U cilju istrage, kako za „Politiku” kaže Irina Gudeljević, portparol Euleksa u Prištini, predstavnici misije Euleksa ne mogu da saopšte detalje, a i dalje apeluju na očevice ili građane koji imaju bilo kakvu informaciju o zločinu da kontaktiraju s kancelarijom Euleksa.

Po rečima Gudeljevićeve, zločin nije omeo pripadnike ove misije u redovnim aktivnostima na prelazima – jedan u Donjem Jarinju i 31 u Brnjaku. Preksinoć i juče ujutru po planu su sprovedene rotacije članova carinskih timova na magistralnom putnom pravcu Kosovska Mitrovica – Leposavić – Raška (Donje Jarinje) i Kosovska Mitrovica – Zubin Potok – Ribariće (Brnjak).

Takođe zbog interesa istrage, „Politika” nije mogla da dođe do bilo kakvih novih detalja ni u regionalnoj komandi KPS-a u Kosovskoj Mitrovici.

Nezvanično saznajemo da je na licu mesta odmah po, kako ga mnogi kvalifikuju, terorističkom napadu, pronađena 21 čaura kalibra, 7,62 milimetara, a pucano je iz automatskog oružja.

Istog dana kad je ubijen Adrijus Šenavičijus u Prištinu je doputovao Hansjerg Haber, komandant za civilne operacije Evropske unije, kako bi prisustvovao komemoraciji. Haber se u pratnji šefa misije EU na Kosovu Bernda Vorharta obratio osoblju Euleksa u Glavnom štabu misije u Prištini, gde je minutom ćutanja odata pošta ubijenom pripadniku Euleksa i otvorena knjiga žalosti.

I predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova izrazili su najdublje saučešće porodici ubijenog litvanskog carinika, uz najoštrije osude zločina.

Milan Ivanović, predsednik SNV severnog Kosmeta, za „Politiku” kaže da plasiranje neistina o tome da su zločin počinili Srbi radi revanša za oslobađajuću presudu Fatmiru Limaju predstavlja pokušaj „stvaranja novog Račka”, s ciljem da se kao i svih ovih 14 godina Srbi predstave kao zločinci, kriminalci i destabilizirajući faktor u regionu.

– Poznato je da su Albanci u skupštini Kosova tražili da misija Euleksa napusti Kosovo, a Srbi su tražili da mandat misije EU bude produžen, kao što su to svojevremeno tražili i za Unmik. Mnogi bi da zaborave da je do zločinačkog i mučkog napada došlo u neposrednoj blizini mesta gde su 2003. godine prilikom pokušaja miniranja nadvožnjaka smrtno stradala dvojica Albanaca, bivših pripadnika samozvane OVK koji su dobili visoke činove u Kosovskom zaštitnom korpusu. Ne sme se unapred zločin pripisati srpskoj strani, već treba sprovesti opsežnu istragu – ukazuje Ivanović.

On ukazuje i na činjenicu da su mesta iznad samog magistralnog putnog pravca – Ceranjska reka, Košutovo, Bistrica, Žaže, Boljetin i Lipa – naseljena isključivo albanskim življem.

---------------------------------------------------------------------------

Bačena eksplozivna naprava u Bošnjačkoj mahali

Kosovska Mitrovica – Kosovska policija i pripadnici Euleksa intenzivno tragaju za počiniocima napada u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Irina Gudeljević za „Politiku” kaže da su nepoznati počinioci juče ujutro u 5.30 aktivirali eksplozivnu napravu koja je na zgradi „Telekoma” pričinila manju materijalnu štetu.

Napad se dogodio na samo stotinak metara od glavnog ibarskog mosta koji deli južni albanski i severni srpski deo Kosovske Mitrovice i na kojem je i dalje jedna od dve barikade koje se nalaze u podeljenom gradu.

B. R.

objavljeno: 21.09.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.