MUNDOBASKET UŽIVO (13. septembar): Litvanija - Francuska 93:95, Petlovi uzimaju prvu medalju na svetskim prvenstvima!

Izvor: MozzartSport.com, 13.Sep.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUNDOBASKET UŽIVO (13. septembar): Litvanija - Francuska 93:95, Petlovi uzimaju prvu medalju na svetskim prvenstvima!

Francuska je treći najbolji tim sveta! Posle neverovatne penal završnice, aktuelni šampion Evrope uspeo je da opravda očekivanja i u reprizi prošlogodišnjeg finala Evrobasketa još jednom izađe kao pobednik - 95:93. Trikolori imaju četiri igrača sa dvocifrenim učinkom, a najbolji je Batum sa 27 poena. Na drugoj strani Litvanija ima čak šestoricu dvocifrenih, ali ni 25 poena Valančijunasa nije bilo dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << da se dođe do pobede. Francuskoj je ovo prva medalja na svetskim šampionatima ikada!

19.53 - Novi pogoci za Batuma, ali i eskpresni faul nad Mačijulisom. Koji pogađa jedno bacanje i to je to!!!

19.52 - Batum promašuje drugo i Valančijunas sada ponovo vraća Litvaniju do minimalnog zaostatka.

19.51 - Možda i prelomni momenat meča - Jasaitis pogađa samo jedno bacanje i sada je sve na Batumu...

19.50 - Posle tajm-auta, Diao nastavlja seriju upisanih bacanja - 92:89 za Francusku.

19.47 - S druge strane, uzvraća Seibutis na isti način.

19.46 - Litvanci kao da nisu naučili da ne fauliraju Ertela. Nova dva poena sa penala - 90:87. Do kraja ostalo je još osam sekundi.

19.44 - Penal serija se nastavlja. Sada je Seibutis na liniji i rešava oba bacanja - 88:87 za Francusku.

19.43 - Plejmejker Laboral Kuće ponovo je precizan oba puta, i sada Francuska ima tri poena viška - 88:85.

19.42 - Stvari su se ponovo zakuvale!!! Juskevičijus pogađa uz faul, potom realizuje i bacanje za 86:85. Još 15 sekundi je ostalo! Sada na liiniju penala ide Ertel.

19.41 - Pre koševa Juskevičijusa Francuska je imala seriju 9:0.

19.40 - Još 21 sekunda do kraja meča, Juskevičijus je recizan kod obaca bacanja. Da li i dalje ima nade za čuvene Revolveraše?

19.39 - Ertel pogađa oba bacanja, i sada je rezultat 86:80, 27 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.

19.38 - Momentalno stiže kazna. Još jedan predivan poen Diaoa za 84:80, 30 sekundi pre kraja. Uz to, Ertel ima i dva bacanja.

19.37 - Odlično je izgradio Valančijunas poziciju ispod samog koša, ali je potom promašio gotovo otvoren šut i time verovatno odlučio pitanje pobednika!

19.35 - Posle dve vezane odbrane Francuza, Pjetrus sa penala, a potom i Diao sjajnim izbačajem na drugi obruč donosi svom timu prednost od dva poena - 82:80. Do kraja ostalo je još minut i po.

19.33 - Strašan poen Tomasa Ertela, koji je čak bio gurnut od strane svog čuvara, ali se posle prodora ka košu lepo bacio u desnu stranu, izbacio loptu sa strane i od vrha table spustio loptu u obruč. Sjajno! Rezultat je sada 80:79 za Litvaniju.

19.28 - Posle nekoliko nerealizovanih napada na obe strane Diao pogađa ispod samog koša i preokreće, na kratko, rezultat na 77:75. Ipak, Valančijunas sa pet vezanih koševa vraća Livaniju u vođstvo.

19.25 - Počelo je! Batumova trojka za 75:73, zatim Lovernj lukavo polaganje i rezultat je izjednačen!

19.23 - Odlučili su Batum i Diao da, kao i juče protiv Srbije, preuzmu stvari u svoje ruke i pokuaju da donesu Francuskoj prvu medalju na svetskim šampionatima ikada!

19.19 - Želabal postiže prve poene u poslednjoj deonici posle lepog polu-horoga, ali je Jankunas uzvratio na sličan način. Litvanija drži plus na sedam poena.

19.16 - Taman kada su Francuzi malo odahnuli, Seibutis je nanizao sedam poena i prvo trojkom, potom i dva odlična polaganja doveo Litvaniju u prednost od sedam poena - 71:64. Kraj je treće četvrtine.

19.14 - Ipak, narednih nekoliko minuta pripalo je Francuskoj, koja je počela lagano da se budi i preko Batum i Pjetrusa hvata priključak za nešto neizvesniju poslednju deonicu - 64:60.

19.11 - Dok Francuzi pretežno poene postižu sa linije penala, Litvanci su preko Valančijunasa, Jankunasa i Pocijusa dolazi do ozbiljnije prednosti - 62:54.

19.03 - Repriza prošlogodišnjeg finala Evrobasketa u Sloveniji za sada ne opravdava očekivanja pune hale. Igra se prilično mlako, bez prave energije i žustrine. Ipak, Litvanija ima prednost, koju dobro čuva - 52:48.

19.00 - Revolveraški obračun dva ljuta rivala se nastavlja - prvo je Ertel pogodio trojku, pa su istom merom uzvratili Juskevičijus Motijeunas. Sada ekipa sa Baltika ima četiri poena više - 50:46.

18.58 - Počeo je drugi deo igre, a Litvanija je iskoristila prvi napad posle duge dvojke koju je pogodio Seibutis.

 POLUVREME!

Prilično dosadnih 20 minuta u Palati sportova u Madridu. Gde, istina, jeste viđeno 85 poena, ali kvalitet košarke nije dostojan borbe za treću poziciju. Francuska ima minimalnu prednost (43:42) i za nijansu bolji rezon od rivala. Najefiakasniji igrač Pevaca je Batum sa 13 poena, a u stopu ga prati Lovernj sa 11. Na drugoj strani Valančijunas ima 12 ubačenih koševa, a Pocijus osam. Za razliku od finiša prve četvrtine, kada su obe ekipe imale samo po tri strelca, Francuska sada ima čak devet različitih igrača sa bar dav poena, a Litvanija šest.

18.41 - Navijači Litvanije prilično se dobro zabavljaju.

18.39 - Odbrane dva tima igraju diskutabilno loše, što je dovelo do toga da vidimo veliki broj poena u prvom poluvremenu. Što nije bila karakteristika ni jednih, ni drugih. Bar ne do pretposlednjeg meča na turniru.

18.35 - Situacija na terenu se, praktično, ne menja uopšte. Strelci se smenjuju kao na traci, a Francuska ima višak od četiri koševa (42:38), minut i po pre velikog odmora.

18.29 - Nastavlja se tesna borba dva tima - Valančijunas je uspeo da iznudi faul Lovernja i pogodi za dva, ali je dodatno bacanje promašio. Tri i po minuta pre odlaska na pauzu od 15 minuta, i dalje nemamo tim koji se na neki način izdvaja.

18.28 - Jedna trojka vratila je Litvaniju u život! Pocijus ostaje sam pod 45 stepeni s desne strane i pogađa za rezultat 34:32.

18.27 - Koliko je Batum zapravo važan šraf tima govori i činenjica da je, zajedno sa Diaoom odigrao svih deset minuta u prvoj četvrtini. Ipak, sada je samo košarkaš Portlanda ostao na terenu.

18.24 - Ne da se Litvanija, koja je gotovo ravnomerno rasporedila poene na šest strelaca, ali Batum i Lovernj ne dozvoljavaju još uvek zvanično trećem timu sveta da povede - Francuska vodi 30:27.

18.20 - Petlovi ponovo započinju seriju trojki - ovog puta strelac je bio Džekson, posle mini-serije protivnika, pa je sada rezultat 25:23 za ekipu Vensana Kolea.

KRAJ PRVE ČETVRTINE - rezultat je 22:19 za Francusku.

Litvanijea je do sada već imala sedam pokušaja za tri poena, ali je samo jednom bila precizna. Takođe, u prvih deset minuta puleni Jonasa Kazlauskasa uputili su ukupno 14 šuteva unutar polukruga, a pogodili su samo šest puta. Momci u plavim dresovima imali su bolji rezon i odabir šuteva.

18.17 - Taman što sam pomenuo kako podatak od maločas, Litvanija je dobila tri nova strelca - Pocijusa, Juskevičijusa i Lavrinoviča, koji je ubacio trojku za 19:19, ali je Batum ponovo bio precizan van linije 6,75 metara.

18.15 - Za sada se igra baš onako kako se i očekivalo, praktično po sistemu "poen za poen". Interesantno, oba tima imaju samo po tri strelca - Mačijulis, Jankunas i Valančijunas kod Litvanije, odnosno Batum, Dio i Lovernj.

18.12 - Sada je Francuska u uspela da uhvati blagi zalet i veže šest poena. Prvo je Batum, uz faul i pogođeno bacanje, vratio prednost Trikolorima, da bi Dio svojom prvom trojkom doneo svom timu najveću prednost - 13:9.

18.07 - Evidentno je da su obe ekipe meč započele prilično nervozno, s obzirom da uz ogromnu muku dolaze do poena. Ipak, Jankunas je uspeo da iznudi faul protivnika, ubaci loptu u koš i kompletira sva tri poena sa linije penala. Evropski prvak ima minimalnu prednost - 7:5

18.05 - Najbolji strelac Litvanije Jonas Valančijunas uspeo je nakratko, i to tek iz trećeg pokušaja, da protne loptu kroz obruč, a na drugoj strani nove poene postiže Lovernj. Interesantno, svih sedam koševa za Francusku postigao je upravo bivši kapiten Partizana.

18.03 - Trojka! Lovernj pogađa jedan vrlo lagan šut iz levog kornera, pošto je bio sam kao duh. Francuska vodi sa 5:0.

18.01 - Prvi napad na  meču imala je Francuska, a Žofri Lovernj je uspeo da poentira pored visokih centara Litvanije, u situaciji ispod samog koša.

18.00 - DOŠAO JE MOMENAT KOJI SU NAVIJAČI U PALATI SPORTOVA ČEKALI!

Startna petorka Litvanije: Juskevičijus, Seibutis, Mačijulis, Motiejunas, Valančijunas

Startna petorka Francuske: Ertel, Želabal, Batum, Diao, Lovernj

17.57 - Da li ste znali da meč za treće mesto, između ostalih, sudi i srpski arbitar Ilija Belošević? Velika čast za jednog od najboljih srpskih sudija!

17.55 - Kako obaveštava zvanični spiker ove utakmice, ceremonija dodela medalja biće odrađena odmah posle poslednjeg zvuka sirene.

17.52 - Baš kao i u susretu sa Srbijom, španski navijači, kojih ima u određenoj meri u hali, navijaju svim srcem protiv Francuske.

17.50 - Objektivni utisak je da su Litvanci više opušteniji i izgleda da će ponovo profitirati na račun drugih, baš kao i u Turskoj 2010. godine. Francuzi deluju stegnuto, bez prave energije, a to nije nikakvo čudo, jer je iza pulena Vensana Kolea verovatno noć bez sna...

17.45 - Ako još uvek niste odlučili na koga ćete se kladiti, ispratite sajt MOZZART Bet i naš SPECIJAL sa posebnim kvotama za ovaj susret. Takođe, sve vesti vezane za Mundobasket u Španiji možete, kao i uvek, pogledati u SPECIJALU posvećen ovoj temi.

17.43 - Što se tiče same situacije u hali, tribine su sasvim solidno popunjene, a gužva ispred Palate sportova je nepodnošljivo velika. Čini se da mnogo više ima pristalica aktuelnog šampiona Evrope, što je sasvim i logično, s obzirom da su u Madridu od starta druge faze.

17.40 - Dobar dan poštovani čitaoci portala MOZZART Sport, sa vama će i danas biti vaš domaćin i specijalni izveštač iz Španije, Nikola Stojković. Danas je na programu meč za treće mesto, koji će odigrati Litvanija i Francuska. Šta mislite, ko će osvojiti bronzu?

(FOTO: Fiba.com)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.