Litvanske službe predviđaju: Rusi mogu da ratuju još dve godine

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 15:20

Litvanske službe predviđaju: Rusi mogu da ratuju još dve godine

Litvanske obaveštajne službe saopštile su da Rusija ima dovoljno resursa da nastavi sukob u Ukrajini još najmanje dve godine.

Velike cene nafte, zaobilaženje sankcija i državna ulaganja daju Rusiji dovoljno resursa da nastavi borbe istim intenzitetom.

Rusija je 2023. reformisala i ojačala svoju vojsku, oslabljenu borbama u Ukrajini, i proširila svoj vojni potencijal duž granice sa Severnoatlantskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alijansom, odnosno uz granicu sa Finskom, koja je prošle godine postala članica Alijanse.

Tajne službe Litvanije objavile su to u svojoj godišnjoj proceni pretnji sa kojima se suočava baltička država.

"Moskva je u stanju da uči iz grešaka i poboljša svoju borbenu efikasnost", dodaju litvanske službe u izveštaju.

Zajednička uprava je delo dve službe: Kontraobaveštajne službe državne bezbednosti i Vojnoodbrambene obaveštajno-bezbednosne službe, koja pripada Ministarstvu narodne odbrane.

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je u utorak da je Rusija ojačala svoje oružane snage na severu i zapadu zemlje kao odgovor na "znatno" povećanje snaga Alijanse na njenim granicama.

Litvanijom, susedom Rusije i njenim saveznikom Belorusijom, nekada se upravljalo iz Moskve, a sada je Litvanija učlanjena u NATO i Evropsku uniju.

Litvanske tajne službe pisale su da ruske obaveštajne službe intenzivno pokušavaju da zaobiđu sankcije uvedene ruskoj industriji naoružanja nakon invazije na Ukrajinu.

"Samo Iran i Severna Koreja otvoreno snabdevaju Rusiju oružjem i municijom, dok je Kina postala njen najveći dobavljač mikročipova, a juan je već glavna valuta za međunarodne transakcije Rusije“, pišu litvanske službe.

Dodali su da, otkako je Rusija rasporedila bojeve glave u Belorusiju 2023. godine, stalno gradi infrastrukturu potrebnu za njihovo raspoređivanje tamo.

U izveštaju se navodi da ruske i beloruske tajne službe sve više pokušavaju da regrutuju Litvance koji prelaze granicu, a Litvanija je 2023. uhapsila nekoliko svojih državljana, optužujući ih da su za novac davali informacije beloruskim obaveštajnim službama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.