Litvanija uskoro ratifikuje SSP sa Srbijom

Izvor: RTS, 24.Maj.2013, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija uskoro ratifikuje SSP sa Srbijom

Dalija Gribauskaite, predsednica Litvanije izjavila je da će litvanski parlament sledeće nedelje raspravljati o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da će on biti ratifikovan tokom prolećnog zasedanja.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite, čija zemlja uskoro preuzima predsedavanje EU, izjavila je da će litvanski parlament sledeće nedelje raspravljati o ratifikaciji SSP >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Srbijom, da će on biti ratifikovan tokom prolećnog zasedanja i da će podržati Srbiju da u junu dobije datum početka pregovora sa EU.

"Kao predsednik sam potpisala saglasnost i poslala je našem parlamentu na ratifikaciju. Očekujemo da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom biti ratifikovan tokom ovog prolećnog zasedanja", najavila je Gribauskaite u intervjuu "Novostima".

Litvanija je jedina zemlja članica EU koja još nije ratifikovala SSP sa Srbijom.

Na pitanje u kojoj meri se priprema za predsedavanje EU, kada je reč o proširenju na zapadni Balkan i Srbiju, ona je odgovorila da su svi u EU otvoreni za proces proširenja, ali, kako je rekla, najpre svi kandidati za članstvo moraju da urade svoje domaće zadatke".

Litvanska predsednica je naglasila da će njena zemlja biti spremna za početak pregovaranja sa Srbijom, u slučaju pozitivne odluke Evropskog saveta u junu o datumu i da će podržati Srbiju da dobije datum o početku pregovora sa EU.

"Bićemo u potpunosti spremni, ukoliko za to budemo dobili mandat. Ako dobijete preporuku, mi ćemo naš deo posla uraditi", objasnila je ona i dodala da će Litvanija znati da napravi razliku između bilateralnih odnosa sa Srbijom i njene odgovornosti kao predsedavajućeg EU.

Ona je podsetila da je srpski premijer Ivica Dačić nedavno bio u Litvaniji, pokušavajući da doprinese rešavanju problema koji opterećuju odnose dveju zemalja.

"Srela sam se s premijerom Dačićem i ostavio je veoma pozitivan utisak. Imali smo vrlo dobar sastanak. I u EU i sa zemljama kandidatima i sa susedima, uvek smo pronalazili rešenje", kazala je predsednica Litvanije u intervjuu objavljenom u elektronskom izdanju "Večernjih novosti".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednica Litvanije: Podržaćemo Srbiju

Izvor: NaDlanu.com, 25.Maj.2013, 00:26

BRISEL - Predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite, čija zemlja za nešto više od mesec dana preuzima šestomesečno predsedavanje EU, najavila je da će litvanski parlament tokom prolećnog zasedanja ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da će Litvanija u junu podržati...

Nastavak na NaDlanu.com...

Litvanija: Uskoro ratifikacija SSP sa Srbijom

Izvor: Blic, 25.Maj.2013

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite, čija zemlja uskoro preuzima predsedavanje EU, izjavila je da će litvanski parlament sledeće nedelje raspravljati o ratifikaciji S SP sa Srbijom, da će on biti ratifikovan tokom prolećnog zasedanja i da će podržati Srbiju da u junu dobije datum početka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.