Litvanija se sprema za rusku okupaciju

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija se sprema za ``rusku okupaciju``

24.01.2015. - Litvanac, spremaj se za rat!

U jednoj od najsiromašnijih zemalja EU - Litvaniji, rukovodstvo države je rešilo da svojim grđanim skrene pažnju sa svih socijalnih problema - rasta cena u vezi sa uvođenjem evra, skupog grejanja i niskog životnog standarda. Stanovnike plaše ratom koji samo što nije počeo, kao i novom okupacijom. Ko je potencijalni okupator? Naravno - Rusija!

Prve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << reportaže, televizijske vesti, starnice štampanih časopisa i internet izdanja, pokušavaju da zasene naslovima tipa "Rusija se ponovo ustremila na Litvaniju! Litvanci spremajte se za rat". Budžet za odbranu države, prema naređenju predsednika bio je povećan na 130 miliona evra. Ministarstvo unutršanjih poslova već je sprovelo inventarizaciju svih skloništa i svih prostorija koje se u tom smislu mogu koristiti. Putem sredstava javnog informisanja stanovnicima se govori "kuda da beže i gde da se kriju ako se oglase sirene", kao i koju hranu sa sobom da ponesu. Takođe, izdaju se knjige i brošure u kojim je podrobno objašnjeno kako se ponašati u slučaju rata.

Interesantno je i indikativno da se u ovim publikacijama ministarstva odbrane između redova može pročitati koliko je Litvanija bespomoćna pred narastajućom "ruskom agresijom". U jednoj od instrukcija građanima se objašnjava kako ukazati otpor okupatoru. Po mišljenju litvanskih generala nije neophodno boriti se sa oružjem u rukama, dovoljno je posećivati demostracije, organizovati štrajkove ili citat "makar raditi lošije nego inače". Takoreći, može se voditi tihi, mali rat. Kao što je to činila svojevremeno Dalja Gribauskajte.



U jednom intervjuu je ona, inače bivša nastavnica u Višoj partijskoj školi KPSS, rekla kako je do poslednjih dana sovjetske vlasti vodila- citat "svoj mali rat protiv sovjetskog režima". Doduše, ona nije rekla da se u isto vreme obilato služila svim prednostima koje je kao partijski činovnik i sovjetski radnik imala - dobila je poseban stan, posebno veliku platu, putovala je u inostranstvo u posete kapitalističkim državama.

No, vratimo se instrukcijama ministarstva odbrane Litvanije koje daje važan savet stanovništvu. Opet citat - "U slučaju objave rata ili neke vanredne situacije- ne paničite, ostanite mirni i čekajte instrukcije stručnjaka".

Tako eto, stručnjaci tamo ne shvataju realnost. "Ići na demonstracije i organizovati štrajkove" - to je smešno i skoro neverovatno. Takve stvari ne bi dozovlio niti jedan okupacioni režim na svetu. Moguće je da litvanski autori ne mogu da nađu izlaz iz virtuelnog košmarnog sveta koji su sami smislili.

Sergej Perepelica,

Izvor: Glas Rusije, foto: Litvanac, spremaj se za rat!    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.