Litvanija se neće žaliti na presudu o zatvorima CIA

Izvor: B92, 22.Avg.2018, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija se neće žaliti na presudu o zatvorima CIA

Litvanija je saopštla da se neće žaliti na odluku Evropskog suda za ljudska prava kojom je osuđena za saučesništvo u programu tajnih zatvora CIA.

"Odlučili smo da nema nikakvog smisla da se žalimo zbog nedostatka pravnih kriterijuma", rekla je zvaničnica litvanske vlade Karolina Bubnite Sirmene.

Sud je u maju presudio da su Litvanija i Rumunija napravile više prekršaja saučesništvom u programu tajnog pritvaranja koji je sprovodila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << CIA. Proces je vođen po tužbi dva bivša zatvorenika iz Gvantanama, koji su tvrdili da su između 2004. i 2006. bili zatvoreni u tajnim zatvorima CIA u Litvaniji i Rumuniji.

Prema sudskoj odluci, Litvanija će morati da plati odštetu od 100.000 evra Abu Zubaidi, Palestincu koji je u momentu hapšenja smatran jednim od vodećih članova al-Kaide, zbog čega je bio podvrgnut "nehumanom tretmanu".

Litvanske vlasti su negirale postojanje tajnih zatvora CIA na svojoj teritoriji i pred sudom su navele da je zgrada na periferiji Viljnusa bila "centar za podršku obaveštajcima".

Sirmene je rekla da vlada i dalje stoji pri tom stavu, ali da nema nikakvu pravnu mogućnost da izmeni odluku suda. "Litvanija u potpunosti prihvata da izvrši svoje međunarodne obaveze u skladu s Evropskom konvencijom o pravima čoveka ali možemo imati svoje mišljenje o određenim činjenicama", rekla je ona.

Prema njenim rečima, kada odluka suda krajem meseca stupi na snagu, Litvanija će pronaći rešenje eventualnih pravnih problema za isplaćivanje odštete.

Evropski sud za ljudska prava je u februaru 2015. zbog uloge u programu tajnih zatvora CIA osudio i Poljsku.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.