Izvor: Vesti-online.com, 01.Jan.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija postala 19. članica evrozone

Litvanija je od danas 19. članica evrozone i umesto domaće valute litasa u upotrebi je evro. Do sredine januara u opticaju će biti obe valute, a nakon toga samo evropski novčići i banknote.

Centralna banka Nemačke pozajmiće Litvaniji 132 miliona novčanica evra iz svog trezora, koje će, kako je ranije javio AFP, litvanska centralna banka vratiti 2016. godine, kada će početi da štampa svoje novčanice.

Na litvanskim novčićima evra biće nacionalni grb, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vitez na konju sa mačem i štitom u rukama, čime se odaje pošta valuti te zemlje još iz 14. veka.

Centralna banka Litvanije nedavno je izdala komemorativnu kovanicu od srebra kojom se oprašta od litasa.

EU je u julu Litvaniji dala "zeleno svetlo" za uvođenje evra, pošto je utvrđeno da je ispunila mastrihtske kriterijume u pogledu javnog duga, budžetskog deficita, stope inflacije i dugoročnih kamata.

Litvanija, koja je postala članica EU 2004. godine, nije primljena u evrozonu 2007. sa Slovenijom, zbog visoke inflacije i ekonomske krize.

Susedne zemlje, Estonija i Letonija, uvele su evro 2011. godine, odnosno 2014. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.