Litvanija podržava Srbiju na putu u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2009, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija podržava Srbiju na putu u EU

VILJNUS - Litvanski ministar inostranih poslova Vigaudas Ušackas danas je izrazio podršku težnjama Srbije da postane članica EU.

"Evropa je u budućnosti nezamisliva bez članstva Srbije u EU", rekao je Ušackas posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Litvaniji.

Šef litvanske diplomatije je dodao da srpskim državljanima od 2010. godine neće biti potrebna viza za ulazak u EU, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbija u potpunosti ispunjava uslove EU, saopštilo je danas litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Litvanska pomoć

Jeremić je posle razgovora rekao da Litvanija nastavlja da pordžava Srbiju na putu u EU i podsetio da je ta zemlja bila jedna od osam članica EU koje su i zvanično predložile ukidanje viza Srbiji, rečeno je Beti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako je saopštilo litvansko Ministarstvo spoljnih poslova, Ušackas je ohrabrio Srbiju da nastavi da teži bližoj saradnji s NATO.

On je, takođe, pozvao Srbiju da zauzme konstruktivan stav prema jačanju regionalne saradnje među zemljama Zapadnog Balkana i unapređenju odnosa sa EU u vezi sa Kosovom, navodi se u saopštenju litvanskog ministarstva.

Jeremić je rekao da su glavne teme razgovora bile evropska integracija Srbije i ekonomska saradnja dve zemlje, istakavši da među litvanskim privrednicima postoji veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju.

Dva ministra sastala su se i sa litvanskim privrednicima, a na sastanku su razmotrene mogućnosti za jačanje ekonomske saradnje i mogućnosti za ulaganja u Srbiju.

"Iskustvo prvih litvanskih investitora u Srbiji je vrlo važno za dalja ulaganja iz Litvanije i drugih članica EU u Srbiju i region", rekao je Ušackas.

Ulaganja 39 miliona evra

Direktna ulaganja litvanske privrede u Srbiju na dan 1. aprila ove godine iznosila su 134,4 miliona litasa, odnosno oko 39 miliona evra, saopštilo je litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ušackas je zatražio od Srbije da podrži imenovanje litvanske ambasadorke Ine Marčulionajte na mesto generlanog dirketora Unesko-a i kandidaturi Litvanije za članstvo u Savetu bezbednosti UN za period 2014-2015. godine, kao i za predsedavanje 14. godišnjom sednicom zemalja potpisnica Konvencije o hemijskom naoružanju.

Posle zvaničnog susreta, Jeremić i Ušackas sa delegacijama su odigrali košarkašku utakmicu, u kojoj su učestvovali i bivši litvanski košarkaši, rečeno je Beti u kabinetu ministra spoljnih poslova Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.