Litvanija može u zonu evra od 2015.

Izvor: B92, 20.Jun.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija može u zonu evra od 2015.

Brisel -- Evrogrupa smatra da je Litvanija ispunila sve potrebne uslove za prijem u zonu evra od 1. januara 2015. godine, izjavio je Jerun Dajselblum.

"Litvanija zadovoljava kriterijume neophodne za uvodjenje evra", kazao je predsednik saveta ministara finansija 18 zemalja sa jedinstvenom evropskom valutom Jerun Dajselblum na konferenciji za novinare, posle zasedanja Evrogrupe, prenosi sajt Finmarket.ru.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnovu izveštaja Evropske komisije i Evropske centralne banke o ispunjavanju neophodnih uslova za pridruživanje Litvanije evrozoni, Evrogrupa je pripremila predlog za uvođenje evra u tu zemlju od 1. januara 2015. godine.

Šef Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), Klaus Regling, ukazao je da ulazak zemlje u zonu evra povlači za sobom početak saradnje ESM sa vlastima Litvanije u cilju obezbedjenja prelaska na evro bez problema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.