Litvanija je bila bolja

Izvor: MVP.rs, 18.Sep.2015, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvanija je bila bolja

Poznat je i drugi finalista Evropskog prvenstva.

Srbija je doživela prvi poraz na Evrobasketu. Bolja od Orlova u polufinalu bila je Litvanija rezultatom 67:64. Izabranici Jonasa Kazlauskasa bolje su ušli u utakmicu. Zaigrali su čvrsto, svaki kontakt je bio na ivici faula. Napadi su im bili kontrolisani i takva igra je dala rezultat. Nakon dve >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << godine, ponovo su u finalu. Uz to, ovim trijumfom Litvanija je izborila plasman na Olimpijske igre koje se narednog leta održavaju u Rio de Žaneiru.

Orlovi su ostali bez krila na ovom meču. Nisu imali odgovor na čvrstu igru rivala. Lopta u napadu nije išla onako kako je to bio slučaj u prethodnih sedam utakmica. Sve se, uglavnom, svodilo na igru "jedan na jedan", a to nije ono po čemu su se izabranici Aleksandra Đorđevića isticali u dosadašnjem toku turnira.

Razloge poraza, pored toga što su ušli u ritam rivala, košarkaši Srbije bi trebalo da traže u očajnom šutu za tri poena (6/28) i u 11 skokova manje od protivnika (29-40). A, o lošoj igri dovoljno govori samo 13 asistencija, ako se ima u vidu da je prosek u prvih sedam mečava bio iznad 25!

Pobednike je predvodio Mantas Kalnietis sa 12 poena, devet asistencija i pet skokova. Pratili su ga Jonas Valančiunas sa 15 i "X faktor" na ovoj utakmici Mindaugas Kuzminskas sa 13 poena i devet uhvaćenih lopti. Jedini raspoložen za igru u dresu Srbije bio je Miloš Teodosić sa 16 poena.

Litvanija će se u meču za zlatnu medalju sastati sa Španijom. Finale je na programu u nedelju, 20. septembra, od 19 sati. Srbiji ostaje meč za bronzu, a rival će joj biti domaća Francuska u nedelju od 14 sati.

Srbija - Litvanija 64:67 (17:22, 17:13, 9:13, 21:19)

Srbija: Teodosić 16 (3sk, 3as), Simonović, Kuzmić, Bogdanović 9, Bjelica 10, Marković 7, Kalinić 2, Nedović 6, Milosavljević, Raduljica 10, Erceg 4, Milutinov. Trener: Aleksandar Đorđević

Litvanija: Kalnietis 12 (5sk, 9as), Gailius, Mačiulis 9 (6sk), Seibutis 13, Sabonis, Kavaliauskas, Jankunas 2, Javtokas, Valančiunas 15, Kuzminskas 13 (9sk), Milaknis 3, Lekavičius. Trener: Jonas Kazlauskas

TOK MEČA

Prva četvrtina

Prvi koš na meču ubacio je Miloš Teodosić iza linije za tri poena. Na drugoj strani rival je spuštao loptu u reket na Jonasa Mačiulisa, za kojeg Nikola Kalinić nije imao rešenje. Litvanija je bolje ušla u utakmicu. Izabranici Jonasa Kazlauskasa su nametnuli ritam sa mnogo kontakta, što Orlovima nije odgovaralo.

Trojkom Arturasa Milaknisa ekipa Litvanije je stigla do maksimalnih sedam poena viška u prvom kvartalu (14:7), a na prvu pauzu između četvrtina je otišla sa plus pet - 22:17. Igra Srbije bila je razbijena.

Druga četvrtina

U istom ritmu Litvanci su nastavili u drugom kvartalu. Imali su i 11 poena viška (34:23), ali je Srbija odigrala sjajno u defanzivi poslednja četiri minuta prvog poluvremena i to je vrlo brzo dalo rezultat. Sa 11:1 su puleni Saše Đorđevića zatvorili drugu četvrtinu i sa samo minus jedan otišli na veliki odmor - 34:35.

Ono što nije bilo dobro u igri Orlova je činjenica da su gotovo isti broj šuteva uputili za dva (9/17) i za tri (3/13) poena. Imali su pet skokova manje (13-18) i samo osam asistencija.

Nejefikasniji igrač u prvih 20 minuta bio je Jonas Valančiunas sa 11 poena, dok je Miloš Teodosić na drugoj strani zabeležio devet. Miroslav Raduljica je prvo poluvreme završio sa osam poena i tri lične greške.

Treća četvrtina

Orlovi su odigrali dobro sredinom treće deonice i došli do vođstva 43:40. Ali, nakon toga su stali. Nije bilo ideje i napadačkih rešenja, pa se u poslednjih 10 minuta ušlo sa rezultatom 48:43 za Litvaniju.

Srbija je u trećoj četvrtini ubacila samo devet poena.

Četvrta četvrtina

Ista slika u poslednjih 10 minuta. Krajem treće i početkom četvrte četvrtine selekcija Litvanije je napravila seriju 12:0 kojom je došla do devet poena viška - 52:43. Srbija je do kraja jurila razliku i nije uspela da je stigne.

Poslednju priliku Srbija je imala u penal završnici. Miloš Teodosić je pogodio tešku trojku za 64:65 na 15 sekundi pre kraja. Potom je Renaldas Seibutis pogodio samo jedno slobodno bacanje, a Bogdan Bogdanović se spetljao u polukontri i tako je prilika za izjednačenje otišla u nepovrat. Tačku na meč je stavio Mantas Kalnietis jednim pogođenim penalom za 67:64.

(foto: FIBA / Ciamillo - Castoria / Marchi)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.